S-a desfășurat ultimul seminar în cadrul campaniei „16 zile de acţiuni împotriva violenţei în bază de gen”

IMG_2427
Foto:Desfășurarea seminarului despre combaterea violenței

La 25 noiembrie, în Republica Moldova a fost lansată Campania Internaţională „16 zile de acţiuni împotriva violenţei în bază de gen”. Evenimentul se desfășoară sub egida ONU în parteneriat cu Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei.

„16 zile de acţiuni împotriva violenţei în bază de gen” sunt organizate cu scopul de a mobiliza societatea să se implice în combaterea violenței în bază de gen și a violenței în familie.

În perioada 25 noiembrie – 10 decembrie, zeci de organizaţii neguvernamentale naţionale şi internaţionale desfăşoară, pe întreg teritoriul Republicii Moldova, activităţi de sensibilizare și informare a populației.

Ultimul seminar, care a încheiat seria de întruniri cu femeile din toată Republica Moldova, s-a desfășurat la Jorile, raionul Orhei. În cadrul evenimentului, femeile au fost informate cu privire la legislaţia internaţională şi naţională, ce contribuie la protejarea victimelor violenţei. De asemenea, s-a promovat educarea unei generații non-violente și consolidarea stimei de sine.

 

Participanții la seminar
Participanții la seminar
Campania Internaţională „16 zile de acţiuni împotriva violenţei în bază de gen” la Jora de Jos
Campania Internaţională „16 zile de acţiuni împotriva violenţei în bază de gen” la Jora de Jos

Stima de sine – precondiție de abilitare a femeilor

„Stima de sine reprezintă atitudinea pozitivă sau negativă față de tine însuți, ea ține de modul de a te simți capabil, important, valoros. Persoana cu o stimă de sine pozitivă, se simte bine în propria piele, acționează eficient în orice împrejurare și reușește să facă față greutăților”, le-a explicat femeilor Ina Triboi, expert național antiviolență.

 

Ina Triboi, expert național antiviolență
Ina Triboi, expert național antiviolență

Ina Triboi a vorbit și despre procesul de abilitare a femeilor, ce presupune acțiunea prin care femeile contestă discriminarea în bază de gen. Ea a îndemnat femeile să devină forța de schimbare a stereotipurilor sociale și de gen în societate. Femeile au învățat cum să acceseze informații și resurse necesare pentru luarea deciziilor, cum să ia decizii corecte, referitoare la chestiuni personale sau colective.

Violența în familie – flagelul care distruge societatea din interior

„Violența obstrucționează implicarea activă a femeii în domeniul social. Femeile supuse violenței nu au posibilitatea de a se bucura de oportunitățile oferite de societatea în care trăiesc. Este necesar să contribuim la fortificarea capacităților femeilor, dar și a întregii societăți prin combaterea fenomenului de violență în familie”, a menționat Valentina Bodrug-Lungu, expert național antiviolență.

 

Valentina Bodrug-Lungu, expert național antivioleță
Valentina Bodrug-Lungu, expert național antivioleță

În timpul seminarului, a fost rulat videoclipul trupei Taxi – Tăcerea din ochi. Acesta a fost apreciat de către Consiliul Europei, drept unul dintre cele mai reușite filme ce abordează subiectul violenței în familie. Femeile din sală s-au sensibilizat profund la vizionarea acestui filmuleț, afirmând că au simțit durerea femeii din imagini, drept o durere proprie.

#diez vă propune spre vizionare acest videoclip:

Campania „16 Zile de activităţi împotriva violenţei în bază de gen” a început la 25 noiembrie, odată cu marcarea Zilei Internaţionale pentru Eliminarea Violenţei Împotriva Femeilor şi se finalizează la 10 decembrie, în cadrul celebrării Zilei Internaţionale a Drepturilor Omului. Astfel, a fost stabilită o conexiune simbolică între eliminarea violenţei împotriva femeilor şi drepturile omului.

Marta Odainic

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *