În Italia a fost oferită o bursă de studii în memoria unui pianist moldovean

unnamed
Foto:Andrei Sârbu PC: Arhiva personală

Premiantul unui concurs pentru pianiști din Italia, a câștigat o bursă în memoria pianistului moldovean, Andrei Sârbu. Alessandro Marchetti, cel care a intrat în posesia bursei, va veni în luna mai la Chișinău, pentru un concert la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”.

În luna octombrie curent, în Italia s-a desfăşurat concursul „Premio Venezia”. Din cei 50 de pianişti participanți, câștigătorul ales a fost Alessandro Marchetti. Pentru prima dată, deținătorului premiului mare, i-a fost oferită o bursă de studii în memoria regretatului pianist moldovean Andrei Sârbu.

Andrei Sârbu a fost un muzician care a decedat la 27 iunie 2013, în urma unui accident în Norvegia. Un reportaj publicat în același an în Jurnal de Chișinău, ne dezvăluia mai multe despre talentatul moldovean.

Își câștiga primul său premiu în domeniul muzical în clasa a IV-a, premiu care a fost urmat în timp de altele, câştigate în raion şi în republică, dar şi la Bucureşti. A mers la Colegiul de muzică „Ştefan Neaga” din Chişinău iar dorinţa de a face un curs de masterat în străinătate, l-a determinat să-şi depună dosarul pentru o bursă în Japonia. A fost selectat împreună cu o colegă de la conservator.

După Japonia a plecat în Coreea de Sud, la Seul. Pasionat de a cunoaște cât mai multe culturi străine, a ajuns să vorbească şase limbi: engleza, franceza, spaniola, rusa, italiana şi japoneza. Mai târziu, Andrei a primit cu bucurie oferta unei firme italiene de a fi angajat pianist pe o navă de croazieră de mărimea vasului „Costa Concordia”. Aşa a început istoria lui de călător în jurul lumii, imortalizând în poze şi filmuleţe locurile pe care le vizita.

Accidentul în care tânărul și-a pierdut viața a constat din faptul că acesta a căzut în ocean, încercând să facă o poză lângă o stâncă.

Decernarea acestei burse în memoria lui Andrei Sârbu, constituie și începutul unei noi etape de colaborare dintre Teatrul la Fenice și Filarmonicii Naţionala „Serghei Lunchevici”, ținând cont de faptul că atât câștigătorul concursului din 2013 cât și cel din 2014, vor susține un concert pe data de 29 mai 2015 la Chișinău, cu participarea Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naţionale.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *