4 decembrie a fost o zi plină de activități interesante. Printre acestea, a avut loc și o conferință dedicată organizațiilor non-guvernamentale și activităților filantropice.
În incinta Leogrand, Hotel and Convention Center s-au adunat câteva zeci de persoane pentru a asculta câteva date, rapoarte și alte discursuri tematice ale reprezentanților unor organizații importante la nivel local, precum și ale unor oaspeți din Ucraina.
În timpul celor trei paneluri de discuție, oaspeții evenimentului au aflat multe chestii noi despre legea celor 2% ale venitului destinate organizațiilor non-guvernamentale, precum și despre importanța activităților de caritate cu sprijinul și pentru ONG-urile din țară.
Spre exemplu, Mila Malairău, directorul executiv AmCham Moldova, a relatat istoria inițierii organizației sale. Ea a afirmat că statul nu prea susține activitățile de filantropie, pe când companiile străine, precum și o bună parte din cele mici locale, doresc să contribuie în realizarea unor cauze nobile. Sunt și ONG-uri care primesc donații de la companii private. De asemenea, Mila Malairău a explicat de ce a avut loc scăderea bruscă de la 10% la 2% din venit, pe care companiile și persoanele fizice le pot aloca organizațiilor non-guvernamentale: scăderea bruscă va ajuta statul să monitorizeze și să evite evaziunile fiscale.
Covalciuc Diana, medic-pediatru recuperator și directorul executiv al Centrului „Tony Hawks”, a vorbit despre acest centru medical, care a necesitat investiții de până la 300 de mii de euro. Ea a menționat că sunt puține organizații mari care dispun de o politică de responsabilitate socială bine pusă la punct.
Coordonatorul pe comunicare al UNICEF Moldova, Lina Botnaru, a vorbit despre multitudinea de proiecte sociale care vizează drepturile copilului. De asemenea, UNICEF promovează evoluția corectă a responsabilității sociale corporative, precum și încurajează modalitățile de operare în cadrul actelor de caritate.
Reprezentanta Moldcell, Irina Străjescu, a spus că bugetul companiei dispune de circa 3 milioane de lei alocate proiectelor sociale. Există și politici strategice în cadrul procesului de selecție a companiilor ce doresc colaborare. Acestea trec printr-un audit de sustenabilitate, ceea ce și asigură faptul că banii investiți în proiectele sociale ajung acolo, unde trebuie. De asemenea, Irina Străjescu a accentuat că nu e neapărat să faci parte dintr-un ONG mare ca să obții o colaborare frumoasă cu o companie bine cunoscută.
Președintele asociației obștești „Salvați Viața”, Aliona Bercaci, a povestit despre activitățile organizației făcute timp de cei 4 ani de existență. „Salvați Viața” a fost înregistrată cu scopul de a colabora cu alte companii mari pentru eventualele proiecte. Prin urmare, timp de 4 ani, ONG-ul a ajutat peste 100 de copii. Fiind o organizație apolitică, „Salvați Viața” dispune de colaborări excelente cu companii de succes. Aliona Bercarci a susținut ideea că o persoană nu ar trebui să-și laude propriile acțiuni de caritate, dar ar trebui să le comunice celor din jur într-un astfel de mod, ca ele să servească drept exemplu celorlalți.
Medicul-șef al spitalului din Kiev „Ukrainian Children’s Cardiac Center”, Vladimir Zhovnir, a povestit despre colaborările sale cu centrele cardiace din Moldova, care oferă susținere copiilor ce au maladii cardiace. De asemenea, acesta a făcut o mică diferență între fundraising și friendraisig, unde prima presupune ajutorul de caritate în zile speciale, iar al doilea termen ar însemna ajutor de lungă durată din partea companiilor ce se implică în actele de caritate.
Oaspetele special al acestui eveniment a fost ambasadorul Marii Britanii în Moldova, domnul Phil Batson, care a vorbit despre cele 18 luni ale sale petrecute în calitate de ambasador, în republică. „Ar trebui să încurajăm fenomenul donațiilor private și să evităm societatea egoistă”, a afirmat ambasadorul. Impactul ONG-urilor ar fi mai mare, dacă acestea ar colabora, dar nu ar lucra individual, întrucât în organizarea acțiunilor de caritate, nu trebuie să existe concurență.
Conferința cu titlul „Dezvoltarea organizațiilor și proiectelor de binefacere în Republica Moldova” se află la prima sa ediție.