(vox) Cum e să fii observator în ziua alegerilor parlamentare din Republica Moldova

obscollage
Foto:Cum e să fii observator la alegeri

Tot mai mulți tineri fac voluntariat dau dovadă de activism civic și se implică în cadrul evenimentelor importante care se petrec în țară. Astăzi, 5 decembrie este marcată Ziua Internațională a Voluntariatului, astfel echipa #diez a decis să afle cum e să fii observator Promo-LEX în ziua alegerilor.

Arcadie Romanciuc
Arcadie Romanciuc

Arcadie Romanciuc, student la jurnalism: „La început, am crezut că nu mă voi descurca. Pe parcursul zilei, însă, mi-am dat seama cât e de minunat să participi la un asemenea exercițiu democratic, cum sunt alegerile. Să observi primul încălcările de orice tip, de la autobuze care aduceau cetățeni intenționat, până la publicitatea electorală în secția de votare. A fost o zi fantastică, am devenit mult mai responsabil și activ, că dacă nu noi, atunci cine? Cu siguranță nu va fi ultima experiență de acest fel.”

 

olga razloga
Olga Razloga

Olga Razloga, contabil: „În ziua alegerilor am avut marea plăcere să fac parte din echipa Promo-LEX, am fost observator la o secţie de votare din sectorul Botanica, Chișinău. Am putut analiza situaţia din interior, nu din auzite şi acum ştiu că eu pot influenţa, pot schimba ceva, pot contribui la transparenţa şi corectitudinea votării. Sunt mândră că pot fi de folos țării mele.”

 

 

Ana Crețu
Ana Crețu

Ana Crețu, medic: „Pentru prima dată am avut ocazia să particip în cadrul monitorizării alegerilor. Asociația Promo-LEX ne-a instruit, ne-a oferit toată informația necesară pentru ca noi, observatorii naționali, să facem față șirului de evenimente din 30 noiembrie. Experiența din ziua alegerilor m-a făcut mai conștientă, mai atentă la toate detaliile electorale care, în fond, și reprezintă viitorul Republicii Moldova.”

 

 

Eugen Cainareanu
Eugen Cainarean


Eugen Cainarean, inginer:
„Să fii observator în ziua alegerilor, în aşa zi importantă pentru ţară, când sunt aleși oamenii care vor decide soarta ţării şi a cetățenilor pentru viitorii patru ani, este o responsabilitate mare. Trebuie să dai dovadă de imparţialitate, corectitudine şi atenţie maximă, ceea ce cred că am şi reuşit să fac.”

 

 

Rodica Malic, responsabil relații publice și comunicare API:  

Rodica Malic
Rodica Malic

Ziua de 30 noiembrie, pentru mine, a avut semnificaţie dublă, în primul rând pentru că mi-am exercitat datoria de cetăţean şi am mers la vot, iar în al doilea rând pentru că am fost observator Promo-LEX. Responsabilitatea a fost mare, a trebuit să fiu atentă la tot ce se întâmplă în secţia de votare, dacă sunt sau nu respectate prevederile electorale, dacă sunt sau nu încălcate drepturile alegătorilor. Chiar dacă a fost obositor, a meritat să fiu o zi în epicentrul procesului electoral, pentru a fi sigură că rezultatul alegerilor este unul veridic.”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *