Cum dezmint medicii mitul că, după primul act sexual, fata nu poate rămâne însărcinată?

embarazo
Foto:Foto simbol PC: <a href="http://llamaacercatel.org/wp-content/uploads/2014/09/embarazo.jpg" target="_blank">llamaacercatel.org</a> (editat #diez)

Fie că acest lucru se întâmplă în adolescență sau mai târziu, vine o perioadă în viața fiecărei fete, când decide să renunțe la virginitate. Și, fiindcă importanța evenimentului nu poate fi neglijată, mai multe mituri s-au născut în jurul acestui subiect. #diez a încercat să afle părerea medicilor cu privire la mitul, potrivit căruia, după primul act sexual fata nu poate rămâne însărcinată.

Prima experiență sexuală poate fi unul din cele mai tensionate momente, iar din aceste motive, este important să nu ne emoționăm prea tare și să nu dăm crezare miturilor. Pe lângă grija ca totul să iasă bine, nervozitatea specifică, dar și neîncrederea în corpul său, o fată trebuie să ia în calcul și riscul de a rămâne însărcinată în urma unui act sexual neprotejat, chiar dacă se întâmplă pentru prima dată.

De cele mai multe ori, pentru o fată virgină, la bază sunt poveștile prietenelor, care încearcă să-i ofere sfaturi din experiențele lor. Nu te lăsa prinsă în capcana celor care te îndeamnă să faci sex neprotejat fără nicio grijă, pentru simplul motiv că lor nu li s-a întâmplat nimic prima dată. Este suficient să faci sex neprotejat o singură dată, pentru a putea rămâne însărcinată. Prima ta experiență sexuală, dacă dăm la o parte emoțiile și trăirile, este un act sexual ca oricare altul, așa că șansa de a rămâne însărcinată există. Himenul nu este o barieră, nu este un prezervativ.

 

Radu-Gutuleac2+color
Radu Guțuleac

Iată cum ne-a explicat acest mit Radu Guțuleac, medic urolog-androlog în cadrul CSPT Neovita:

Mitul este răspândit în mare parte de băieți și este un argument pentru a-și convinge prietena că după primul act sexual nu se va întâmpla nimic nedorit. Riscul de a rămâne însărcinată, având un contact sexual neprotejat, este la fel de mare după primul act sexual, cât și după cele ce urmează.

Pentru ca fata să rămână însărcinată este necesară producerea ovulației, iar în urma acesteia, fecundarea ovulului de către spermatozoid, ce poate avea loc doar în zilele de fertilitate din jurul perioadei ovulației: 2 – 3 zile până la ovulație, 4 – 5 zile după ovulație.

Și, deoarece decizia de a face sex poate fi de multe ori imprevizibilă și de moment, fata nu știe, de obicei, dacă se află sau nu în perioada fertilă. Și chiar dacă sexul ar fi planificat, stabilirea perioadei fertile este o chestiune aparte, mai greu de realizat, mai ales în perioada adolescenței, când ciclul menstrual se manifestă neregulat, dacă luăm acest criteriu drept referință pentru stabilirea perioadei fertile.

Pentru a evita situațiile inconfortabile ce pot surveni după primul sex, domnișoara trebuie să fie pregătită și foarte bine informată, și să nu creadă cu naivitate în mituri. Înainte de primul sex, o fată trebuie să poată răspunde la cele cinci întrebări: Când? Unde? Cum? Cu cine? Cum să mă protejez? Aspecte importante la care trebuie să se gândească foarte bine, sunt consecințele unui act sexual neprotejat: o sarcină nedorită sau o infecție cu transmitere sexuală. Prin acestea, fata își asumă responsabilitatea față de propria sănătate, dar și față de partener. Această responsabilitate se exprimă cel mai bine prin protecția în timpul actului sexual, care vă va ajuta să evitați ipostaza de a deveni părinți, fără ca să fiți pregătiți pentru asta.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *