Expoziția de pictură a artistului Adrian Moraru, intitulată „33 de stări”, a fost vernisată marți, 25 noiembrie, în incinta salonului molDeco.
Vernisajul a întrunit diverse personalități din lumea artei, care au venit să susțină amicul și colegul său. De asemenea, pe lângă prilejul de a se delecta cu lucrările artistului, publicul a fost martor la prezentările a trei colecții de modă ale tinerilor designeri autohtoni: Irina Madan, Mariana Donţu şi Iulia Efros.
Adrian Moraru ne-a spus: „Expoziția am intitulat-o sugestiv 33 de stări, deoarece am împlinit în acest an 33 de ani, iar cele 33 de stări sunt ale mele, printre care tristețe, melancolie, nebunie, în sensul frumos al cuvântului. Inspirația o găsesc peste tot, în tot ce este frumos: muzică, fete frumoase, peisaje, emoții pozitive.”
Despre chipurile imortalizate pe pânză, pictorul a afirmat: „Modelele pentru portrete le aleg după observațiile mele. Dacă persoana are ceva distinctiv, dacă m-a surprins prin ceva, îi fac un portret. Toate portretele pe care le vedeți aici au pornit dintr-o serie pe care eu am numit-o Portrets of my Facebook Friends. O dată sau de două ori pe lună aleg persoane pe care le desenez, iar ei află despre aceasta doar atunci când văd rezultatul final. E un proiect pe care l-am început acum doi ani. Mi-aș dori, pe viitor, să fac o expoziție ce ar include doar aceste lucrări.”
Analizând expoziția, am observat că majoritatea tablourilor sunt portrete, iar această alegere Adrian Moraru a explicat-o astfel: „În ultimii cinci ani m-am specializat mai mult pe portrete. Consider că corpul uman este cel mai dificil de reprezentat și nu atât de mulți pictori aleg să facă aceasta. Pe lângă cunoașterea proporțiilor și a anatomiei, trebuie să sesizezi și caracterul persoanei.”
„Tehnica pe care o prefer este grafica, pentru că astfel simt că pot reda mai bine ceea ce mi-am propus. Ea este foarte diversă, începând cu creion alb pe hârtie neagră și până la creion obișnuit pe foaie neagră. Am tablouri executate și cu creioane colorate, pastel, cărbune. Curentul pe care îl abordez este apropiat de postmodernism, expresionism, acestea adaptându-le încă în timpul studiilor la Academia de Arte Plastice. Pe viitor, îmi doresc în continuare să fac pictură și desen, pentru că, din păcate, mulți artiști de la noi se dezic de artă, deoarece la noi în țară arta nu se apreciază la nivel. Am dedicat peste 20 de ani din viața mea artei și vreau să o fac în continuare. Pe artiștii care sunt la începutul căii de creație, i-aș sfătui să fie insistenți, să lucreze mult și să deseneze în fiece zi câte un desen. La fel, să nu uite despre colegii lor, să colaboreze și să activeze în acest cerc al artei”, a conchis artistul.
Artistul Nicolae Latunov și-a exprimat părerea despre expoziția lui Adrian Moraru: „Îl cunosc pe Adrian de 10 ani, însă de 2 ani suntem colegi și prieteni. M-a frapat acest vernisaj de portrete. De mult timp era vorba despre această expoziție și în această seară visul lui Adrian s-a împlinit. Este un artist profesionist, care înaintează în lumea artei creativ, cu o tehnică bună. Vernisajul de astăzi mă motivează să îmi fac și eu o expoziție și cred că acesta este cel mai bun lucru – atunci când un prieten îl motivează pe celălalt.”
Un alt prieten de-al lui Adrian Moraru este Dorin Curatu, artist, iconograf, care ne-a relatat: „Diversitatea tablourilor reprezintă, totuși, o unitate după tematica lor, prevalând portretele realizate în creion. La fel, se evidențiază și picturile în ulei sau cele executate în alte tehnici. Lucrările sunt pline de viață, sunt dinamice, îmbibate cu bucurie și culoare.”
Una dintre tinerele care și-au reprezentat colecția, Mariana Donţu, absolventa Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, a afirmat: „Colecția mea se numește Divas. Este alcătuită din cinci piese: rochițe și costum cu fustă și pantaloni. După croială sunt foarte simple, cu accent pe broderie. Stilul care caracterizează colecția mea este cel care nu poate fi purtat zi de zi, hainele fiind un pic mai extravagante. Fac broderie cu mărgele, un lucru complicat, care mă reprezintă. Colecția am realizat-o timp de 6 – 7 luni. M-am inspirat din cultura pop-art. Pe viitor, îmi doresc să mă dezvolt în continuare în acest domeniu, să încep la noi în țară și, dacă voi avea succes, să mă afirm și peste hotare.”
Vedeți cum s-a petrecut evenimentul în atmosfera artistică a vernisajului:
Expoziția va fi deschisă până pe data de 6 decembrie 2014.