Maria Marian: Când va veni timpul, voi scrie o carte despre tot ce ştiu la capitolul „alimentaţie sănătoasă”

338408_original
Foto:PC: Florin Tabârță/ ftimd.livejournal.com

Maria Marian, prezentatoarea Jurnal TV, vorbeşte despre o zi din viaţa ei, despre obiceiurile alimentare dăunătoare ale moldovenilor, despre noile generaţii şi modul în care, emisiunea pe care o moderează, i-a schimbat stilul de viaţă.

Echipa #diez vă instigă să aflaţi mai multe despre frumoasa jurnalistă, care peste 5 ani se vede cu studii superioare în medicină.

O zi din viaţa Mariei Marian arată astfel:

Cu multe provocări şi orice clipă trăită la maxim! Cristian nu mă lasă să mă plictisesc şi, de cum se trezeşte, sunt în priză, până seara târziu. Îl adorm pe la 22:00 şi iar la muncă un pic, ca să le reuşesc a doua zi pe toate. Se trezeşte, luăm micul dejun, apoi gătesc pentru amiază. După prânz, fuguţa la televiziune, unde nu am o secundă de pierdut. La ora 14:00 începem o noua rundă de „sănătate” şi bună dispoziţie, după care, la 16:00 – iaraşi mă aşteaptă flăcăul. Când e necesar, îl iau cu mine la muncă. Avem BabyRoom, aşa că are ocazia să se joace din plin, cât eu sunt în emisie. Sau, în timpul orelor mele de emisie, Cristian merge cu tati la masaj şi înnot şi seara, cu toţii repejor acasă. Am o viaţă foarte colorată şi nu m-aş supăra deloc dacă o zi ar avea 25 sau chiar 30 de ore.

Cum vă descurcaţi cu rolul de mamă şi de moderatoare a unei emisiuni, în acelaşi timp?

Perfect, reuşesc să le îmbin cu succes. Dacă nu sunt la televizor, sunt cu Cristy, daca sunt cu Cristy şi soţul meu – nu sunt la televizor. Viaţa mea înseamnă familie şi „Jurnal TV”. Nu am timp, deocamdată, de sport şi alte tipuri de activităţi pe care le practicam anterior, dar meseria de mamă mi se pare cea mai dulce care poate exista vreodată şi cea mai captivantă.

Ce influenţă a jucat, în timp, emisiunea „Acasă Devreme” asupra obiceiurilor, atitudinii Mariei Marian faţă de propria sănătate, dar şi a familiei?

Emisiunea „ACASĂ DEVREME” are cei mai buni invitaţi din Moldova la capitolul sănătate şi nu doar. Este practic imposibil să nu pui în aplicare cele aflate. În plus, de la noi oamenii află primii totul în acest domeniu. Datorită „ACASĂ DEVREME”, din camara cu alimente nu lipsesc uleiurile: de măsline, din seminţe de in, de nucă, din dovleac. De asemenea, fructele uscate îmi asigură necesarul de energie: afine, goji, stafide, caisele uscate, smochinele. Seminţele de in, floarea soarelui, susanul, seminţele de chia – le consumăm frecvent. Dacă anterior, la o răceală fugeam la farmacie pentru medicamente, acum, sucul de ceapă sau cel din sfeclă roşie sunt primele pe care le administrez și vă asigur că scap de boală în doar câteva zile. În familia noastră, practic, legumele nu se mai fierb. Le gătim la abur sau în cuptor, astfel nu se pierd nutrienţii. De asemenea, produsele apicole sunt nelipsite de pe masă. Fagurele de miere, păstura, polenul, dar şi propolisul fac foarte bine imunităţii şi fac parte din meniul nostru de toamnă-iarnă. Şi lista modificărilor în modul de viaţă poate continua! Când va veni timpul, chiar voi scrie o carte despre tot ce ştiu la capitolul „alimentaţie sănătoasă”.

Ne preţuim sănătatea, când deja e prea târziu

Atunci când vine vorba de menţinerea, îmbunătăţirea şi eficientizarea calităţii vieţii, oamenilor din Moldova le lipseşte timpul, răbdarea, perseverenţa, atitudinea şi dorinţa. Dacă anterior, practic nu exista informaţie în acest domeniu, acum e păcat să zicem că acest lucru lipseşte. Dar, tot timpul găsim scuze ca să nu punem în aplicare ce ştim sau să lăsăm pentru a doua zi. Mâncăm mult, incorect, necalitativ şi acest lucru se răsfrânge direct asupra calităţii şi duratei vieţii. Şi regret atunci când văd un moldovean la 50 de ani care arată mai rău, decât un italian, francez, german sau austriac la ai lui 80 de ani. Ne preţuim sănătatea, când deja e prea târziu.

Noile generaţii se interesează mult mai mult de un mod sănătos de viaţă, decât părinţii sau buneii noştri

Mă bucur că noile generaţii se interesează mult mai mult de un mod sănătos de viaţă, decât părinţii sau buneii noştri. Şi da, am observat acest interes al tinerilor faţă de propria sănătate. Sper să fim şi mai mulţi. Doar în acest mod, vom reuşi să avem o societate mult mai viguroasă, vom trăi mai mult şi ne vor ajunge forţe să hrănim în copiii şi nepoţii noştri alte principii alimentare.

Peste 5 ani…

Peste 5 ani mă văd cu încă un copil şi cu studii superioare în domeniul medicinei. În plus, mult mai matură în tot ce voi face pe plan profesional. Referitor la emisiune, ştiu sigur: nu mă regăsesc în alt domeniu decat media şi, evident, promovând un mod sănătos de viaţă!

Ai alte întrebări pe care să i le adresezi?

Pentru a o avea în faţă şi a-i pune propriile întrebări ce te macină, eşti invitat la evenimentul „Sănătatea are Gust”, pe 27 noiembrie, ora 18:00, unde vei avea posibilitatea să stai la discuții şi cu alţi invitaţi speciali: Luminița Suveică, medic – șef la Centrul de Sănătate Publică și Danu Marian, bucătar și Fondator Lo Chef.

La serată, bucătarul Danu Marian, va dezvălui din secretele sale referitor la arta folosirii condimentelor în bucate, Luminița Suveică va vorbi despre alimentul în calitate de prim medicament, iar Maria Marian va descrie cum trebuie să arate un meniu zilnic echilibrat și sănătos.

Pentru detalii, accesaţi link-ul sau pagina de Facebook.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *