Mai sunt câteva zile în care studenții și absolvenții originari din Republica Moldova, care au atins rezultate remarcabile în plan academic și extra-curricular la nivel internațional, pot aplica la proiectul Gala Studenţilor Originari din Republica Moldova „Excelenţă Academică pentru Moldova”.
Mai multe personalități susțin Gala Studenților originari din Republica Moldova și îndeamnă studenții care își fac studiile (la ciclurile universitare Licență, Masterat, Doctorat), în anul 2014/2015 la universități din străinătate, inclusiv studenții care au absolvit o astfel de instituție în anul 2014, să fie pro-activi. Aceștia au ținut să le transmită și un mesaj de încurajare potențialilor candidați care pot participa în concurs. Vedeți mai jos care sunt mesajele și încurajările lor:
Chiril Gaburici, director Azercell, membru al Juriului GSORM ediția I-a, te invită să aplici.
„Dragilor! Vă îndemn să părăsiți zona de confort și să pășiți cu încredere spre lume, aplicînd aici. Pentru ca mai apoi, să vedeți dincolo de bariere, vămi și alte capete de glob, să vedeți acasă, să ne vedeți pe noi. Alții, mai buni, mai încrezători în cine suntem, ce cunoaștem și ce putem face pentru noi, pentru copiii noștri – pentru Moldova noastră.”
Iulian Fruntașu, Ambasadorul Republicii Moldova în Regatul Unit, te susține să participi în cadrul concursului Gala Studenților Originari din Republica Moldova „Excelență Academică pentru Moldova”.
„Este evident faptul, că studiile reprezintă afirmarea condiției umane, atât din punct de vedere individual, cât și colectiv. Adițional unei educații formal academice, mai este și deschiderea cognitivă spre alte culturi, oportunitățile de a stabili relații și prietenii, de a avea experiențe inedite și de a însuși lucruri noi, interesante și utile. Nu ratați șansa de a merge la studii. Timpul trece mai rapid decât noi toți ne-am imaginat și, până la urmă, fără contribuția noastră, a fiecăruia în parte, nu vom putea pune temeliile unei culturi urbane la noi în țară, fără de care modernizarea este imposibilă. E în beneficiul individual, dar și colectiv, să fim o națiune inteligentă. Folosiți atunci toate oportunitățile existente și vă urez succes!”
Oxana Iuteș, jurnalist, te provoacă să îți pregătești dosarul pentru Gală.
„Când am absolvit liceul, nici gând să-mi treacă prin cap să studiez undeva în afara ţării, pentru că la acea vreme mama încerca să câştige câţiva parai ca să pot învăţa … acasă. Bani nu erau. Deloc. Aşa erau vremurile şi cred că multe nu s-au schimbat de-atunci. Am hotărât să-i uşurez munca mamei şi să fiu alături de ea, „acolo departe” unde îngenunchea spălând podele şi obosea de atâta călcat. Am plecat într-acolo, am îngenuncheat şi eu, şi, la fel, am obosit. După ce am strâns câte ceva, ca să îndrăznesc să visez la o şcoală „acolo departe”, m-am ridicat în picioare. Dar … n-a fost suficient. Aşa că am revenit acasă şi am făcut facultatea, care mi-a aşternut drumul spre televiziune. Probabil, am fost o norocoasă. Probabil, voi sunteţi mai norocoşi decât mine, pentru că aţi avut şi aveţi şansa să ajungeţi, totuşi, „acolo departe” ca să faceţi DOAR carte.”
Interpreta Natalia Barbu te provoacă să aplici la Gala Studenților Originari din Republica Moldova.
„Valorile și talentele sunt de neprețuit! Tuturor studenților din Moldova, care învață peste hotare, le urez să își transforme visele în realitate cu ajutorul învățăturii și educației.”
Iulia Badea Guéritée, jurnalist Courrier International, Franța te invită să aplici.
„A învăţa, a deveni, a păşi, sunt totuşi nimic, egale cu zero, dacă nu le scrii, nu le împărtăşeşti, nu le dai mai departe, nu le albăstreşti cu cerneala orizontului. Cred că unul din marile, poate singurele victorii adevărate ale Uniunii Europene ca entitate, pentru tineri, este toată această lume a erasmuşilor. Nu doar a celor care fac parte din programul cu acelaşi nume, ci a celor care îi împărtăşesc spiritul – de a studia într-o ţară străină, dar şi a avea oportunitatea de a împărtăşi celorlalţi ceea ce ai devenit, studiind în Europa. Gala este o astfel de întâlnire minunată. O şansă! Apucaţi-o cu ambele mâini şi fiţi mândri că o aveţi!”
Nata Albot, jurnalistă, producătoare și prezentatoare TV, te invită să aplici la cea de-a doua ediție „Gala Studenților Originari din Republica Moldova”.
„Părinții mei nu și-au putut permite să mă trimită la studii în străinătate. Probabil că nici eu, fiind încă foarte tânără, nu-mi imaginam pe vremea aceea cum să mă rup de casă, așa cum o făceau mulți dintre prietenii mei. Dar gândul de a face școală în afara țării nu m-a lăsat niciodată. Tot ce pot spune acum, revenind la Universitate, că este extraordinar să poți face din nou studii, mai ales studii de calitate. Acum, mai mult ca oricând, am convingerea că niciodată nu trebuie să ne oprim din a învăța. Fie o limbă străină, fie o tenhică nouă, fie o meserie nouă. Numai studiile vor ține mereu proaspete spiritul și creierul nostru.”
Tatiana Țibuleac, jurnalist, susține Gala Studenților Originari din Republica Moldova.
„Dacă este să fac astăzi o retrospectivă a regretelor din viață, toate ar fi legate de studii. Mi-ar fi plăcut să învăț mai mult, mai bine, mai profund. Să mai însușesc o limbă străină, să învăț să cânt la un instrument muzical, să iau lecții de pictură. Mă bucur enorm pentru tinerii de astăzi, care au aceste posibilități. Pentru tinerii care pot călători și care pot învăța la timp tot, ce generația mea a lăsat pentru mult mai târziu.”
Reamintim că Gala Studenților Originari din Republica Moldova va avea loc pe data de 27 decembrie 2014 la Chișinău. Câștigătorii premiilor vor fi desemnați în urma unui concurs de dosare. La concurs sunt invitați să participe studenții originari din Moldova (la ciclurile universitare Licență, Masterat, Doctorat), care își fac studiile în anul 2014/2015 la universități din străinătate, inclusiv studenții care au absolvit o astfel de instituție în anul 2014. Categoriile pentru care se vor acorda premii sunt: Studentul Anului din SUA și Canada, Studentul Anului din Europa de Vest, Studentul Anului din Europa Centrală și de Est, Studentul Anului din Restul lumii, Studentul Anului din Străinătate. Termenul limită de aplicare la concurs este 1 decembrie 2014.
Totodată, aplicațiile, modalitățile exacte privind depunerea dosarului de candidatură și datele de contact ale organizatorilor proiectului sunt accesibile online, la adresa: galastudentilor.md.