Ce trebuie să știi despre Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător

bg-2
Foto:PC: gov.md

Clubul de Presă al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova a organizat un forum pentru jurnaliști, la care a fost prezentat un plan de reforme, ce face parte din Acordul de Asociere (AA), numit Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA).

Acesta a intrat în vigoare, în mod provizoriu, la data de 1 septembrie 2014. Importanța DSFTA constă  în faptul că, acordul nu își propune doar un liber schimb de mărfuri dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, ci reprezintă un plan de lungă durată întru crearea unui Guvern mai responsabil și mai transparent, precum și prevede dezvoltarea unui mediu de afaceri mai predictibil.

Unicitatea acestuia constă în faptul că este primul acord de o asemenea natură, semnat de Uniunea Europeană cu un stat. Pentru a prezenta dispozițiile Acordului de Asociere și al Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană (ZLSAC), la eveniment a fost prezent Wicher Slagter, Șeful Secției Politică și Economie al Delegației UE în Republica Moldova.

 

Wicher Slagter, Șeful Secției Politică și Economie al Delegației UE în Republica Moldova
Wicher Slagter, Șeful Secției Politică și Economie al Delegației UE în Republica Moldova
Wicher Slagter și traducătoarea sa
Wicher Slagter și traducătoarea sa

Implementarea  DSFTA promite să deschidă ușile Uniunii Europene pentru Republicii Modova.  Acordul va asigura liberul schimb pe o piață  ce numără 500 de mii de consumatori și o relație stabilă cu UE. Aceste reforme vor asigura asistența necesară pentru tranziția la o economie modernă, în același timp, păstrând suveranitatea comercială a țării.

Acest acord este totalmente compatibil cu relațiile de liber schimb pe care Moldova le are cu Rusia, însă nu este compatibil cu Uniunea Vamală.

Impactul asupra sectorului agricol

DSFTA va spori accesul produselor autohtone pe piața europeană. Astfel, Moldova va fi nevoită să se conformeze la standardele europene de securitate alimentară. Acest fapt presupune o cale mai anevoioasă, pentru că standardele europene s-au ridicat la nivel de standarde globale. Însă, odată cu îmbrățișarea acestora,  Moldova  va putea oferi servicii de calitate, conform criteriilor solicitate pe plan mondial. Sectorul agricol va trebui să parcurgă un drum al reformelor, care va fi foarte costisitor. Pentru aceasta va fi oferit un volum amplu de asistență financiară din partea UE.

 

Podgoriile vinăriei Et Cetera
Podgoriile vinăriei Et Cetera

UE și-a deschis totalmente piața de desfacere pentru vinurile noastre, ceea ce oferă oportunități reale pentru exportatorii de vin din Moldova. Impactul acestei acțiuni este resimțit de către producătorii de vin autohton, fapt despre care a relatat Igor Luchianov, Director General al vinăriei Et Cetera: „ În anul 2009 am primit licența pentru producerea vinurilor. Datorită suportului european, actualmente nu mai avem nevoie de acea licență. Europa a fost ținta noatră inițială. Avem o vinărie mică, care pune accent pe calitate și unde dacă nu în Europa sunt apreciate vinurile cu adevărat bune? Exportăm liber în Marea Britanie, Germania, Austria, Lituania”, a spus Igor Luchianov.

 

Igor Luchianov, Director General al vinăriei Et Cetera
Igor Luchianov, Director General al vinăriei Et Cetera
Colecție de vinuri Et Cetera
Colecție de vinuri Et Cetera

Impactul asupra mărfurilor industriale

Conform acordului  ATP (Preferințe Comerciale Autonome), în Republica Moldova deja există import fără taxe în UE. Însă, în cadrul DCFTA și Moldova își va reduce taxele, ceea ce va crește competivitatea și va permite accesul la o gamă mai vastă de produse și materie primă. De asemenea, va spori calitatea produselor autohtone, odată ce va trebui să ne conformăm la standardele europene.

Impactul asupra sectoarelor de servicii

Sectorul serviciilor în Moldova depășește jumătate din valoarea PIB-ului, iar până în prezent, accesul  la piața serviciilor europene a fost închis. DCFTA oferă o deschidere cuprinzătoare aproape pentru toate sectoarele: comerțul electronic, poștă și curierat, servicii financiare, contabilitate ș.a.

În cadrul DCFTA, Molova își va deschide gradual piața, ceea ce va provoca creșterea competitivității. De asemenea, va avea loc un proces de specializare, în baza avantajelor comparative, integrând, astfel, Moldova în lanțul de aprovizionare al UE și sporind interesul investitorilor străini.

Impactul economic așteptat este unul foarte promițător:

# creșterea importurilor moldovenești din UE cu 8 %;

# creșterea exporturilor moldovenești în UE cu 16 %;

# creșterea PIB-ului cu 54%;

DCFTA presupune o oportunitate unică pentru a intensifica comerțul și pentru a moderniza economia Republicii Moldova.

Marta Odainic

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *