20 noiembrie – Ziua Națională fără Fumat

smoking-getty
Foto:PC: blogs.independent.co.uk

Al doilea an consecutiv, urmare a deciziei Consiliului Naţional Coordonator în domeniul Controlului Tutunuluia treia zi de joi a lunii noiembrie în Republica Moldova este declarată „Ziua Naţională fără Fumat”, având drept scop sensibilizarea populației privind riscurile fumatului şi beneficiul renunţării la fumat pentru sănătatea oamenilor.

Cu acest prilej, instituțiile sectorului sănătății, în parteneriat cu instituțiile din educație, ONG-uri, autorități locale, alți parteneri vor organiza acțiuni de comunicare, informare și educare pentru sporirea nivelului de informare şi sensibilizare a populaţiei cu privire la riscurile generate de consumul de tutun şi conştientizării fumătorilor cu privire la consecinţele fumatului, dar şi a populaţiei nefumătoare cu privire la riscurile inhalării fumului de tutun („fumatul pasiv”), revendicarea dreptului de a respira un aer curat, fără fum de ţigară.

Acţiunile de informare şi conştientizare privind efectele nocive ale fumatului sunt parte şi a campaniei naţionale antitutun cu genericul „Leapădă fumatul. Acum!”, scopul căreia este reducerea prevalenţei fumatului în diferite grupuri țintă: tineri, adulți, gravide. În anul curent acțiunile se vor axa, în deosebi spre prevenirea fumatului în perioada sarcinii.

Fumatul în rândul femeilor este o problemă socială majoră, deoarece fumatul nu afectează doar sănătatea femeii, dar în cazul unei sarcini, acesta poate afecta şi sănătatea viitorului copil. Fumatul poate cauza avort spontan, sarcină ectopică (copilul sa aibă o poziţie anormală) ori o sarcină extrauterină. Fumatul aproape dublează riscul de a avea un copil cu greutate mică la naştere. Bebeluşii cu greutate mică la naştere (< 2500 gr) pot avea probleme mult mai mari de sănătate în primele luni de viaţă, risc mai mare de handicapuri cronice (paralizie cerebrală, retard mintal, astm bronhic, etc.).

Fumatul este cauza numărul unu a mortalităţii în lume, care poate fi evitată. Fumatul ucide până la jumătate din toţi utilizatorii şi reduce durata vieţii fumătorilor, în mediu, cu 15 ani. Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, fumatul ucide anual aproximativ 5 milioane oameni în lumea întreagă, inclusiv peste 1,2 milioane în regiunea europeană. În Republica Moldova din cauza fumatului anual decedează până la 4.000 persoane.

Conform rezultatelor Studiului MICS din 2012 în Republica Moldova în prezent fumează 48,5% dintre bărbați și 8,2% dintre femei. Din femeile fumătoare – 3,7% au fost gravide și au declarat, că au consumat una sau multe produse de tutun în ultima lună precedentă desfășurării studiului.

Fumatul unei singure ţigări scurtează viaţa cu 7 minute. Fumatul unui pachet de ţigări pe zi, scurtează viaţa cu 140 minute/zi, sau 35,5 zile/an. Aceasta înseamnă, că un an al fumătorului are mai puţin de 11 luni. Potrivit celor mai recente studii, rata mortalităţii în rândul fumătorilor este de 2-3 ori mai mare decât la nefumători în toate grupurile de vârstă.

Fumatul este responsabil pentru:
· 90% din cazurile de cancer pulmonar
· 75% din cazurile de bronşită cronică
· 25% din cazurile de boli de inimă

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *