Învață să te calmezi în situațiile tensionate

stres-794×520
Foto:Cum să te relaxezi în situațiile tensionate. PC: diverse.crom.ro

În situații dificle, deseori suntem copleșiți de stres și nervozitate excesivă. Pentru a ne ține emoțiile în frâu și a nu pierde controlul asupra gândurilor, vorbelor și acțiunilor noastre, ne învățăm cum să ne calmăm în situațiile tensionate.

# Numărătoarea inversă

Pentru a scăpa rapid de nervi, numără în sens invers, pornind de la 50. Atunci când te concentrezi pe această numărătoare, în mintea ta există doar numărul pe care trebuie să îl spui. Respiraţia ta se întoarce la normal şi corpul tău începe să se relaxeze.

# Camera întunecată

Când te simţi copleşit de nervi, două minute într-o cameră întunecată te pot ajuta să te relaxezi. Din cauza nervilor, simţurile tale lucrează la capacitate maximă. Gândeşte-te că aceasta este o metodă un pic mai exagerată a clasicului truc de închidere a ochilor. Întunericul te face să simţi că ai recăpătat control asupra situaţiei şi te calmează în acelaşi timp.

# Relaxarea părţilor corpului

Un alt truc pentru a te elibera de nervi este să îţi relaxezi corpul, pornind separat cu fiecare părticică. Rămâi nemişcat şi închide ochii pentru a putea simţi tensiunea din corpul tău. Respiră adânc şi concentrează-te pe braţele tale, încercând să le relaxezi. Când simţi că muşchii tăi nu mai sunt încordaţi, repetă această acţiune pentru gât, picioare, spate şi orice altă parte a corpului pe care o simţi încordată. Trebuie să laşi la o parte toate gândurile tale şi să te concentrezi numai pe corpul tău.

# Afirmaţiile pozitive

Deşi îţi va fi foarte greu să faci acest lucru, încearcă să faci afirmaţii pozitive de fiecare dată când eşti nervos. Acest lucru te va ajuta să îndepărtezi lucrurile negative şi să te concentrezi pe lucrurile bune din viaţa ta.

# Limitează consumul de cafeină

Atunci când consumi multă cafeină apare tendinţa de a deveni mai nervos. Nu îţi spune nimeni să renunţi definitiv la consumul de cafea, dar o cană pe zi ar trebui să îţi fie suficientă pentru a nu ajunge la un nivel de energie care poate fi transformat în nervi. Evită să bei cafea la masa de prânz şi încearcă pe cât posibil să limitezi consumul de cafea pentru orele dimineţii. De asemenea, evită pe cât posibil consumul de băuturi energizante.

# Meditaţia

Ai fi surprins să descoperi cât de mult te poate calma o sesiune zilnică de 15 minute de meditaţie. Este momentul în care tu deții controlul şi îţi poţi stăpâni nervii care sunt acum uşor de înlocuit cu gânduri pozitive. Tot ce îţi trebuie este puţină linişte şi o poziţie în care să te simţi confortabil. Cel mai indicat ar fi ca în aceste 15 minute să te concentrezi mai mult pe relaxarea muşchilor, iar rezultatele cu siguranţă vor fi vizibile dacă transformi meditaţia într-un obicei zilnic.

Nervozitatea sau iritabilitatea poate fi asociată cu diverse tulburări psihice, abuz de substanțe, sevraj, efecte secundare ale medicamentelor sau boli cronice. Nervozitatea este întâlnită și în cazul utilizării anumitor tipuri de medicamente, substanțe și afecțiuni medicale care afectează sistemul nervos central. Iritabilitatea ar putea fi asociată inclusiv cu boli care ar putea priva creierul de substanțe nutritive și oxigen, de exemplu.

Care sunt posibilele complicații ale nervozității?

Deoarece iritabilitatea poate fi cauza unor boli grave, amânarea unui tratament poate duce la complicații grave și leziuni permanente. Odată ce este diagnosticată cauza principală, este important să se urmeze planul de tratament pe care medicul l-a recomandat pentru a reduce riscul potențialelor complicații, inclusiv:

# Leziuni ale creierului, pierderi de memorie, dificultăți de atenție și de a raționa;
# Dificultăți la locul de muncă, la școală, în mediile sociale și în relațiile familiale și intime;
# Utilizarea și abuzul de droguri și alcool;
# Supradozajul de stupefiante;
# Risc crescut de accidentare;
# Auto-vătămare;
# Sinucidere sau violență.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *