Igiena intimă este necesară pentru a avea un corp sănătos și urmași, la fel, sănătoși. Pentru aceasta, trebuie să nu uităm de controlul medical profilactic, care ne-ar ajuta să prevenim sau, în caz de necesitate, să tratăm la timp anumite maladii. #diez a aflat ce cred tinerii despre importanța vizitei la medicul ginecolog și urolog.
Stela (26 ani): „Eu merg des la medic și da, cred că am în cap ideea asta – de a preveni anumite boli. Vizitele la doctor le fac în dependență de cum mă simt. Merg o dată la jumătate de an, uneori o dată pe an. Cred că o dată pe an e bine să ni se facă o consultație și o analiză. Dacă vrei să fii sănătos și să eviți eventualele neplăceri, e necesar să faci asemenea vizite.”
Cornel (22 ani): „Aș vrea să spun că moldovenii, în general își neglijează sănătatea, de multe ori duc lipsă de timp sau de bani, dar alteori pur și simplu nu-și dau interes! Acest fapt ne este caracteristic. Eu, spre exemplu, merg rar la medic, deoarece am motivul meu. Nu toți, dar majoritatea din medici au o atârnare prostească față de pacienții/clienții lor. De altfel, ca și oricare din celelalte examinări medicale, și controlul pentru prevenirea maladiilor urogenitale își are importanța lui. Putem preveni situații neplăcute și desigur nedorite, care, pe viitor, ne pot da complicații foarte mari! Importanța vizitei cred că e de a reduce riscul de infecție, sau a preveni apariția acesteia!”
Diana (19 ani): „Mă respect pe mine însămi și îmi fac des programări la medic pentru a face controlul necesar, cu scopul de a preveni bolile urogenitale. Îl fac cel puțin o dată în jumătate de an sau mai des, dacă am întrebări sau observații. Este absolut necesar acest lucru, întrucât oamenii de la noi, moldovenii, s-au obișnuit să se adreseze la medic în momentul când starea e critică, nimic nu poate fi făcut și bolnavul e deja „pe patul de moarte”. Cum se spune: „Mai bine să previi o eventuală boală, decât să o tratezi”. Importanța unei asemenea vizite la medic este, sigur, grija pentru sănătatea mea, iar asta ține de conștiința fiecăruia în parte. Sănătatea nu este totul, dar fără sănătate totul e nimic.”
Virgiliu (15 ani): „La vârsta de 15 ani încă nu simt necesitatea acestui control. Sunt prea tânăr pentru a avea asemenea probleme. Presupun că atunci când voi împlini 18 ani, voi face un control pentru a monitoriza activitatea respectivă. Cred că tinerii ar trebui neapărat să treacă asemenea controale când își încep viața sexuală sau dacă încep diferite activități dubioase, spre exemplu consumul de droguri.”
Antonina (24 ani): „Eu merg la medic pentru profilactică la fiecare 4 luni, dar aceasta depinde și de situație, desigur. În situație de ecologie instabilă este necesar să facem cât mai des controale de profilactică și să avem grijă de noi.”
Andrei (31 ani): „După părerea mea, importanța unei asemenea vizite la medic depinde de fiecare om în parte. În cazul în care are relații intime cu mulți parteneri, ar fi bine să se controleze, însă dacă persoanele sunt într-o căsătorie și nu se înșeală, nu cred că este tot atât de important. Totuși, cred că un control, o dată pe an, nu ar fi de prisos, la fel ca și fluorografia. Cred că majoritatea oamenilor nu merg la medic din lipsă de timp.”
Elena (21 ani): „Obișnuiesc să merg la medic pentru control, de obicei acesta fiind mai mult unul general, care începe de la medicul de familie, cu îndrumarea către medicii specialiști, deci și ginecolog. Nu am un termen prestabilit de a vizita medicul. O fac în dependență de când simt nevoia, când am timp liber, etc. Consider că este important, pentru că este mai ușor să previi decât să tratezi, sau cel puțin e mai ușor să tratezi dacă depistezi problema din timp.”
Vasile (20 ani): „Merg la medic pentru control o dată sau de două ori pe an. Acest lucru este foarte important, pentru că de asta depinde sănătatea noastră. Majoritatea oamenilor evită să treacă asemenea controale, însă riscul este foarte mare.”
Iată ce ne-a spus Nadejda Bordian, medic obstetrician-ginecolog la CSPT „Neovita”:
Pentru tineri este recomandată vizita la medic o dată la jumătate de an sau cel puțin o dată în an, cu scop profilactic. Tinerii (în special cei activi sexual), trebuie să se adreseze la medic imediat ce au observat o mică schimbare în organismul lor.
Mă bucur să văd cupluri care vin împreună și cer sfaturi pentru începerea vieții sexuale. Discutăm mult cu ei și îi convingem să ia decizii bine informate și atunci când o să înțeleagă că sunt pregătiți, să-și asume și urmările. Le spunem și prețul la anumite teste și tratamente: dacă au o viață sexuală activă, trebuie să fie responsabili și să folosească sexul protejat.
Vedeți cum decurge o vizită obișnuită la medicul ginecolog.