Vinurile produse de elevii și maiștrii de la Școala Profesională din Nisporeni vor putea fi găsite în scurt timp în magazinele din Coreea de Sud.
Directorul școlii, Dumitru Lupei, spune că în această săptămână două mii de sticle de vin vor fi exportate spre această piață. Totul datorită rezultatelor remarcabile obținute de instituția de învățământ în luna octombrie curent, la Concursul internațional de vinuri din Asia: o medalie de aur și una de argint acordate pentru două vinuri produse la vinăria școlii: brandul „Crescendo” vin din soiul Chardonnay anul 2012 – medalia de aur, iar pentru vinul Pinot Noir, producția anului 2011 – argintul.
O bună parte din producție elevii împreună cu profesorii acestora o obțin de pe cele două hectare de viță-de-vie plantate cu soiurile Fetească Neagră și cu pinot noir. În total, școala produce cinci soiuri de vin: Fetească neagră, Pinot Noir, Merlot, Chardonnay, Cabernet Sauvignon și vinuri Rose. Astfel elevii sunt instruiți cum să cultive corect vița-de-vie, cum să producă un vin de calitate, dar și să-și dezvolte propriile afaceri.
În viitor, conducerea instituției de învățământ își propune să includă vinăria de la Școala Profesională în „Drumul Vinului” din Republica Moldova. În acest sens, din cadrul Programului „Filiera Vinului” vor fi alocați în jur de 750 mii de euro. Pe lângă instruirea vinificatorilor investițiile vor merge și spre plantarea a altor 10 hectare de viță-de-vie.
Un alt proiect pe care îl vom putea regăsi în viitor în cadrul Școlii Profesionale din Nisporeni este unul în domeniul apiculturii. Proiectul care va fi desfășurat în colaborare cu Olanda prevede crearea unui centru de dezvoltare a apiculturii în cadrul căruia va fi deschisă o secție de procesare și ambalare a mierii. De serviciile acestui centru vor putea beneficia cei aproximativ 100 de apicultori din raionul Nisporeni și nu numai.
Vinăria a fost deschisă în cadrul proiectului Mol.Agri lansat acum nouă ani.
La Școala Profesională din Nisporeni își fac studiile în jur de 300 de elevi la meseriile viticultor, apicultor, bucătar, tractorist, mașinist în producția agricolă etc.