[Toamna] #7. Decorează un dovleac de Halloween

collage
Foto:Decorează împreună cu #diez un dovleac de Halloween

Se apropie seara plină de mister, spirite malefice și magie: Halloween. Din cărți și filme știm bine că de Halloween oamenii poartă măști înfricoșătoare, au o mulțime de bomboane lângă ușă pentru picii care vin să colinde și decorează casa, ograda, scările, odăile – aproape orice cu dovleci sculptați.

Dovlecii-felinare sunt, de fapt, elemente de legendă. Se spune că era odată un irlandez Jack, căruia îi reușea să-l păcălească pe diavol. Jack a ajuns să obțină până și promisiunea că necuratul nu-l va lua pe irlandez în iad. Dar iată că Jack a murit, și întrucât în fața Domnului el s-a afirmat ca un netrebnic, el nu a fost primit în rai, dar și diavolul și-a ținut promisiunea. Pentru ca să cutreiere lumea în tăcere, diavolul i-a dat o tăciune care să-i lumineze calea. Acea tăciune Jack o ținea într-o gulie scobită și de atunci el tot hoinărește prin lume până își va găsi liniștea. De aici și s-a luat tradiția de a decora casele cu dovleci.

Echipei #diez îi plac realizările unei bucăți de legendă, iată de ce, în urma vizualizării a nenumărate tutoriale de pe youtube și citirii unor articole instructive, vă prezentăm varianta noastră de felinar al lui Jack. Urmează o lecție cu pași de bază, simpli, însă implică utilizarea unor instrumente destul de periculoase. #diez vă roagă să aveți grijă de securitatea Dumneavoastră și celor din jur.

Veți avea nevoie de:

# un dovleac (dimensiunile alese la dorință) – al nostru cântărește circa 8 kg;
# cuțite de dimensiuni diferite;
# șurubelnițe;
# foi de maculator;
# lingură;
# șervețele de bucătărie;
# o lumânare;
# răbdare.

IMG_9487

 

#1. Primul pas este cel mai ușor: am aranjat foile de maculator pe masa mea de lucru, am adunat toate instrumentele necesare pentru sculptat și curățat dovleacul.

#2. Apoi a urmat un alt proces simplu: am desenat câteva elemente de bază ale viitoarei lanterne, elemente precum ochi, nas ciudat și rânjet amuzant. Dovleacul, având vreo 8 kg, era dificil să-l manevrez de colo-colo. Apropo, #diez dorește să aducă mulțumiri cititorului nostru Dumitru Ursu, care ne-a transmis dovleacul tocmai din Nisporeni.

pump2

 

#3. Am luat cel mai mic cuțit ce-l am la bucătărie și am început să trasez cu el deasupra liniilor desenate cu pixul, începând de la capacul dovleacului. Apoi am luat unul mai mare, pentru a repeta același proces, doar că cu o forță mai puternică, întrucât doream să tai capacul dovleacului. După vreo 15 min de chin, mi-a reușit. NB! Lucrați mereu cu porțiuni mici, întrucât graba poate să vă strice întreaga capodoperă.

#4. „Descoperind” dovleacul, mi-am dat seama că mă așteptă vreo jumătate de oră de curățat. Aveam la îndemână cuțitul ăla mic și o lingură de metal. NB! Am hotărât să nu arunc pulpa dovleacului și semințele. Din pulpa de dovleac, după ce o alegi de semințe, se poate de gătit prăjituri bune-bunuțe, iar semințele se poate de prăjit.

pump3

 

#5. După procesul de curățat, am clătit dovleacul cu apă rece și l-am șters cu câteva șervețele de bucătărie.

#6. Acum am început să trasez, din nou cu cuțitul ăla mic, liniile ce par a fi forma ochilor. Apoi nasul și gura. Pentru găurirea nasului, șurubelnițele au fost extrem de utile. Nu sunt sigură cât timp a luat acest proces, însă am reușit să îngheț la bucătărie. Dacă ați observat, s-a schimbat un pic designul lanternei, întrucât din neatenție am trasat câteva linii înafara conturului inițial al guriței. Însă, sincer vorbind, mai mult îmi place rezultatul din această etapă.

pump4

 

#7. Am mai adăugat câteva găuri aleatorii cu șurubelnița, am mai sculptat câteva pete prin zona ochilor și voilas – lanterna lui Jack e gata. A rămas de pus o lumânare în interior, care și va juca rolul tăciunelui și să stingeți lumina. Ciudat arată, nu?

pump1

 

Noi, reporterii echipei #diez, vă sugerăm să aveți grijă de casele și locurile unde plasați aceste lanterne înfricoșătoare. Dacă aveți copii, frați, verișori mai mici, plasați dovlecii pe dulapuri sau pervazuri, însă nu lângă jaluzele sau haine. În caz de plecați din casă, neapărat stingeți lumânările.

Punctul numărul 7 din lista magică a toamnei este îndeplinit. Vă urăm un Halloween distractiv!

me

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *