Pe #diez lansăm un proiect nou pentru tineri, pentru a încerca să ne învățăm (inclusiv noi, membrii echipei) să facem mâncare, iar la acest capitol ne va ajuta Cornel Demeneț, care va avea grijă de rubrica Culinărie. Vom încerca să publicăm câte un articol la sfârșit de săptămână, pentru ca să aveți timp să experimentați. Dacă aveți careva propuneri, le așteptăm cu mare drag.
Salut, mă numesc Cornel Demeneț, fost student care a trecut prin anii de studenție ca prin anii de foamete. În colaborare cu echipa #diez, ne-am hotărât să elaborăm o categorie dedicată educației alimentare a studenților și anume – venim cu propuneri și sfaturi utile pentru a găti ieftin, bun, gustos și sănătos. De aceea, conectează-te la diez, îmbracă șorțul și descoperă talente noi în bucătărie.
În categoria aceasta o sa vă descriu detaliat cum se prepară mâncarea mai ușor și mai practic, pentru ca singuri să vă convingeți de asta.
În ediția aceasta voi prepara o gustare tematică pentru Haloween, roșie ca șângele, soleanca. O mâncare tradițională rusească, iute, grasă și foarte sățioasă, fapt pentru care este denumită unica ciorbă regeneratoare de energie.
După spusele rușilor, această ciorbă servește ca zacusă, fiind un bun aperitiv la beție. De astfel, vă garantez că, mâncând această ciorbă, sărbătoarea se va finisa cu un happy end.
Soleanca se mai întâlnește și sub denumirea de „Pohmelka”, deci, chiar dacă o consumi abia a doua zi, va avea un efect pozitiv asupra organismului.
Ingredientele
Analizând ingredientele și cantitatea acestora, observi că această ciorbă nu prea bate la buzunar și-ți va aduce o satisfacție ție și stomăcelului tău pentru o perioadă lungă de timp.
Pentru preparare au fost utilizate următoarele produse:
Tehnologia de preparare
La gătirea acestei ciorbe avem nevoie de bulion, pe care îl putem pregăti pe bază de carne, însă eu l-am pregătit pe bază de ciuperci și castraveți sărați/marinați. Toate produsele alimentare au fost tăiate pai, pentru ca toate produsele din ciorbă să arate uniform. Castraveții și ciupercile le fierbem timp de 30-40 min.
Atâta timp cât se prepară bulionul, în paralel mărunțim ceapa și salamul sub formă de pai. Călim ceapa în tigaie, iar când devine aurie, adăugăm salamul (sau putem adăuga diferite tipuri de crenvurști, salamuri sau chiar carne condimentată), pe care îl călim până se va rumeni.
De obicei, când salamul este călit suficient, are o culoare specifică roșie și un miros foarte apetisant. Atunci când aceste condiții sunt îndeplinite, dăm focul încet și adaugăm 3-4 lingurițe de pastă de tomate, amestecând până se face o consistență uniformă.
Când consistența din tigaie va ajunge la starea finală, atunci o mutăm în vasul cu bulion și, la foc încet, o lăsăm să fiarbă. Adăugăm verdeață, măsline sau olive. Peste 10-15 min soleanca este gata.
Adăugăm mirodenii și verdeață după care putem trece la procesul de savurare.
Soleanca se servește cu smântână, cu lămâie și, după dorință, cu ou fiert.