A fost reținut complicele tânărului care își cumpăra fradulos bilete de avion

Avión Boeing 747
Foto:PC: Realitatea.net

Procuratura Generală l-a reţinut şi l-a pus sub învinuire pe încă un tânăr din Chișinău, care împreună cu un complice (reţinut acum o lună), este acuzat de comiterea fraudei informatice în proporţii deosebit de mari, peste un sfert de milion de lei.

Potrivit procurorilor, învinuitul, în vîrstă de 29 de ani, nu este încadrat în cîmpul muncii şi a fost reţinut preventiv pentru 72 de ore.

În rezultatul acţiunilor de urmărire penală şi a peste 50 de constatări tehnico-ştiinţifice a sistemelor informatice a fost identificată încă o persoană implicată în schema criminală, care prin utilizarea datelor cardurilor bancare străine (inclusiv emise de instituţiile financiar-bancare din Japonia, India, Germania etc.), fără știrea și acordul titularilor acestor carduri şi prin intermediul rețelelor informatice (inclusiv ale R. Moldova, României, Germaniei, Franței, Spaniei etc.) au procurat bilete de avion. Cel mai des, utilizînd serviciul de vînzare a biletelor on-line ale site-ului www.zbor.md, iar ca destinaţii erau alese oraşe precum: Lisabona, Antalya, Bucureşti, Munhen, Moscova, Faro, Paris, Punta Cana (Republica Dominicană), Colombo (Sri Lanka) etc. Astfel, în intervalul anilor 2012 – 2014, învinuitul a procurat în mod fraudulos bilete de avion pe numele a peste 30 de persoane în sumă de circa 285 mii lei. Potrivit procurorilor, prin aceiaşi schemă ilegală învinuitul îşi achita şi cazarea în hotelurile din oraşele enumerate.

La expirarea termenului de 72 de ore de reţinere, procurorii vor înainta judecătorul de instrucţie demers privind arestarea învinuitului.

De asemenea, procurorii întreprind acţiuni de urmărire penală în vederea identificării persoanelor implicate în respectiva schemă criminală şi tragerea lor la răspundere penală.

Urmărirea penală pe acest caz este exercitată de Secția tehnologii informaționale și investigații ale infracțiunilor în domeniul informaticii a Procuraturii Generale împreună cu Serviciul Protecție Internă și Anticorupție al Ministerului Afacerilor Interne.

Amintim că, temei pentru pornirea respectivului proces penal a servit sesizarea depusă la Procuratură de către Departamentul Antifraudă al Companiei www.zbor.md, care reclama utilizarea frauduloasă a codurilor de acces şi a rechizitelor bancare la procurarea biletelor on-line.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *