(foto, video) Simbolul internațional al persoanelor cu dizabilități se modifică

accesstop
Foto:Vechiul vs Noul simbol PC: Stocklogos

Mai multe simboluri internaționale tind să se schimbe în ultima perioadă ca urmare a mișcărilor și atitudinilor sociale. Acum a venit și rândul simbolului internațional al persoanelor cu dizabilități, care deseori era criticat că era prea rigid și nu caracteriza întreaga categorie de persoane cu dizabilități.

Vechiul simbol a fost creat de către Susanne Koefoed în 1968, și doar un pic modific ulterior de către Karl Montan care a adăugat capul persoanei. Acesta exprima standardul ISO 7001.

Vechiul simbol era criticat pentru faptul că mâinile și picioarele sunt desenate ca părți mecanice, persoane fiind într-o poziție nenaturală, de asemenea indică că persoane din scaunul cu rotile e neajutorată și depinde de ceilalți.

Sara Hendren și Brian Glenney sunt persoanele care stau în spatele noului proiect și ei explică nouă simbol în felul următor:

 

Explicarea noului simbol PC: stocklogos
Explicarea noului simbol PC: stocklogos

#1. Poziția capului

Poziția capului e înclinată înainte care exprimă deplasarea în față și înainte. Aici persoana este cea care ia decizii spre ce direcție să se miște.

#2. Unghiul mânii

Mâna este amplasată la spate care să semnifice mobilitatea celui ce folosește scaunul cu rotile. Reprezentarea corpului în mișcare reprezintă abilitatea persoanei de a naviga prin lume.

#3. Tăiturile roților

Prin tăierea roților cu o porțiune de alb reprezintă că acestea sunt în mișcare. De asemenea acestea servesc ajutor și în crearea șabloanelor pentru stencils ale simbolului.

#4. Reprezentarea umană

Reprezentarea din noul simbol e făcută așa încât să nu creeze confuzii la alte reprezentări ale corpului uman.

#5. Poziția picioarelor

Piciorul a fost mișcat înainte pentru a lăsa spațiu între el și roata scaunului de rotile, pentru o lizibilitate mai bună și de asemenea crearea șablonului pentru stencils al simbolului.

Guvernatorul statului New York, Andrew M. Cuomo, a decis să schimbe vechiul simbol cu noul simbol, și de asemenea înlocuirea cuvântului „handicap” cu „accesibil”. Acest proiect e numit: Simbolul Accesibilității.

Alte persoane au criticat noul simbol spunând că nu aduce nimic nou și nu schimbă nimic. Persoana din noul simbol arată ca un atlet de la jocurile paraolimpice. Și de asemenea, acum în loc de un simbol universal, avem două și asta poate crea mai multe confuzii.

Sursa: Stocklogos

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *