Cum vrea PD să dezvolte Moldova din punct de vedere economic

pdm2
Foto:Planul economic propus de Partidul Democrat PC: PDM

PDM a început campania electorală pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie. Într-o conferinţă de presă, liderul partidului, Marian Lupu, a prezentat planul economic al partidului, care conţine cinci direcţii pentru creşterea nivelului de trai în Republica Moldova.

Potrivit IPN iată care sunt cele 5 direcții ale planului economic propus de Partidul Democrat.

#1. Mai multe investiţii în economie

În opinia democraţilor, este posibil ca Republica Moldova să atragă 1 miliard de euro pe an ca investiţii străine. Formaţiunea promite facilităţi pentru firmele care angajează tineri, în special absolvenţi de universităţi şi şcoli profesionale. În primii trei ani de la angajarea tinerilor specialişti, PDM propune ca statul să asigure impozitul către fondul asigurărilor sociale pentru fiecare tânăr angajat. Această măsură va încuraja angajarea tinerilor specialişti în domeniile potrivite, cu contracte de muncă. Totodată, PDM propune ca până la 12% din veniturile firmelor să fie scutite de impozit dacă investesc în cercetare şi dezvoltare.

#2. Mai mult pentru agricultura Moldovei

Octavian Calmâc, viceministru al economiei, a spus că PDM va susţine cota redusă de 8% pentru TVA în agricultură şi în domeniul procesării primare a produselor agricole. Pentru a stimula investiţiile tinerilor în agricultură, PDM va lansa programul „Tânărul Fermier”, destinat tinerilor cu vârsta de până la 35 de ani. Fiecare tânăr care va dori să deschidă o afacere în agricultură va primi un grant nerambursabil de 10 mii de euro pentru investiţii.

#3. Dezvoltarea satelor şi oraşelor: infrastructură europeană

Vasile Botnari, ministru al transporturilor şi infrastructurii drumurilor, a menţionat că prioritatea PDM pentru următorii ani va fi reabilitarea drumurilor locale, asigurând astfel conectarea mai bună a satelor cu centrele raionale şi capitala ţării. PDM propune ca 1 miliard de lei să fie investiţi anual pentru modernizarea drumurilor locale. Totodată, democraţii susţin ideea ca anual din bugetul de stat să fie alocate fonduri pentru deschiderea sau modernizarea creşelor şi grădiniţelor în fiecare localitate şi pentru renovarea maternităţilor din fiecare centru raional. PDM va mai susţine introducerea unui program de stat pentru crearea a 5 mii de locuri de joacă, agrement şi întremare a sănătăţii pentru copii.

#4. Susţinerea micilor afaceri de familie

Tudor Copaci, viceministru al economiei, a menţionat că PDM propune scutirea de impozitul pe profit, pentru primii 3 ani de funcţionare, a oricărei întreprinderi mici şi mijlocii nou înfiinţate. În acelaşi timp, PDM propune introducerea unei singure cote de impozitare a persoanelor fizice – cota de 12%. Acest impozit va cuprinde toate taxele locale, inclusiv impozitul pe venit, şi va rămâne în bugetele locale – pentru a stimula dezvoltarea regională. În planul democraţilor se mai propune ca orice cetăţean al Republicii Moldova care se întoarce din străinătate şi vrea să investească cel puţin 10 mii de euro într-o afacere în ţară să primească din partea statului un grant nerambursabil de minim 10 mii de euro pentru investiţii suplimentare.

#5. Crearea locurilor de muncă potrivite şi bine plătite

La acest compartiment, PDM susţine că va asigura ca tinerii să poată beneficia de burse private pentru realizarea studiilor, în domeniile cele mai căutate pe piaţa muncii. De asemenea, PDM propune deschiderea centrelor de consultanţă în afaceri, pentru ca tinerii să poată beneficia de consultanţă concretă pentru viitor.

PDM este cu numărul 1 în buletinul de vot pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *