Dumitru Godina: Pentru mine, problemele sunt eșecuri din care învăț anumite lucruri

DSC_9291
Foto:Dumitru Godina PC: Arhivă personală

Dumitru Godina este un tânăr pasionat de IT, dar și de domeniul educației nonformale. Face voluntariat și încearcă în fiecare zi să învețe, să crească și să contribuie la dezvoltarea comunității din care face parte.

Pe Dumitru l-am cunoscut prin intermediul proiectului „Împreună pentru parcul Ion Palancean”, prin care el, împreună cu echipa sa, a reușit să atragă o investiție semnificativă pentru promovarea parcului, care se află în Ștefan-Vodă.

Dumitru învață, în prezent, la Bacău, ceea ce și-a dorit dintotdeauna, spune el. Și pentru că este în ultimul an la colegiu, tânărul și-a ales, ca perspectivă educațională, Danemarca, unde vrea să studieze IT.

El ne-a spus că există diferențe între studiile din Moldova și cele din România, dat fiind faptul că în România perspectivele sunt mai mari. „Profesorii sunt mai deschiși în a oferi suport elevilor, dar și asociațiile pentru elevii basarabeni îndeamnă tinerii să se implice în viața comunității”, susține Dumitru.

A riscat să fie exmatriculat în favoarea activităților și proiectelor în care era implicat

„M-am implicat în diferite activități, motiv pentru care am ajuns și la aviz de exmatriculare, din cauza absențelor numeroase. Am înțeles că școala nu-mi va oferi prea multe posibilități și am început să mă implic ca voluntar, ceea ce a contribuit la dezvoltarea mea personală”, spune tânărul.

Dumitru nu regretă absențele de la colegiu, pentru că a învățat foarte mult din implicarea în diverse proiecte și activități: „Da, dacă te implici în evenimentele organizate de școală, e foarte bine, dar dacă te limitezi doar la ceea ce se face acolo, nu vei învăța prea mult. În România, de exemplu, voluntariatul este recunoscut ca formă de dezvoltare profesională și atunci când mergi să te angajezi undeva, depui și dosarul cu activități de voluntariat”.

 

DSC_8736
PC: Arhiva personală

De ce Danemarca?

Dumitru a ales să-și continue studiile în Danemarca, gratuit, ca cetățean român. Un alt motiv pentru care a ales Danemarca este faptul că, în timp ce înveți, poți să faci intershipuri în diferite țări.

Povestea cu IT-ul

„Am învățat singur limbajele de programare și lucrez pentru o companie de IT, pentru care creez diferite site-uri.”

Cum este să înveți singur?

Dumitru ne povestește că fiecare își alege propria metodă prin care însușește ceva. „Înțeleg mai bine atunci când învăț singur. Am fost curios să aflu cum lucrează un limbaj de programare și am început de la cel mai simplu: html. În continuare, proiectele pe care le-am avut pe freelancer.com și guru.com, m-au determinat să fiu mai responsabil, pentru că le făceam sub presiunea timpului. În acest mod am învățat multe lucruri noi. Asta și este modalitatea prin care mă întrețin.

„Când un monstru nu devine monstru? Atunci când începi să iubești acel monstru.”

„Încerc să fiu liber și să fac ceea ce-mi place, nu urmez pe cineva ca model. Îmi place să experimentez. Am citit o frază care spune: „Când un monstru nu devine monstru? Atunci când începi să iubești acel monstru”. La fel și eu, încep să fac un lucru și, dacă îmi place, el devine o obișnuință pentru mine”, spune Dumitru.

În afară de școală și activitățile de voluntariat, îmi place ca în fiecare zi să urmăresc cel puțin un filmuleț Tedx, pentru că mă motivează și mă inspiră.

„Eu nu văd problemele drept probleme, încerc să le văd ca eșecuri din care învăț anumite lucruri” 

Cauzele pentru care tinerii de la noi au probleme sunt:

# Lipsa de informare
# Lipsa asociațiilor care ar încuraja tinerii să adopte anumite valori, sau să participe la anumite evenimente
# Lipsa unor scopuri bine definite

Dumitru Godina îi încurajează pe tineri să înțeleagă ceea ce își doresc, să-și stabilească scopuri și să le urmeze, să fie liberi în a face lucruri pe care le vor și sunt bune pentru ei, indiferent de circumstanțe.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *