Top 10 politicieni din Moldova la începutul campaniei electorale

toppoliticieni
Foto:Top Politicieni

Institutul de analiză și consultanță politică „Politicon” a anunțat topul celor mai influenți politicieni din Moldova în luna septembrie

#1. Iurie Leancă (PLDM)

În septembrie, prim-ministrul Republicii Moldova și prim-vicepreședintele PLDM, Iurie Leancă, a avut o agendă încărcată de lucru, iar în TOP 50 nu a înregistrat căderi sau urcări semnificative. Tradițional, el a fost în prim-planul vieții politice moldovenești, guvernul Leancă asumându-și responsabilitatea în fața parlamentului pentru implementarea unui nou pachet de legi. Deși este al doilea pe lista electorală a PLDM, Leancă prezintă o veritabilă locomotivă electorală pentru liberal-democrați.

#2. Vlad Filat (PLDM)

În luna scursă, președintele PLDM, Vlad Filat, a fost în continuare ținta unor atacuri mediatice bine orchestrate.

#3. Natalia Gherman (PLDM)

Ministrul de Externe și al Integrării Europene, Natalia Gherman, continuă să fie unul dintre cei mai eficienți miniștri, și respectiv – unul dintre cei mai influenți politicieni. Tradițional, în design-ul instituțional moldovenesc, șeful diplomației de la Chișinău are un rol foarte important în politica promovată de Republica Moldova. Aderarea Nataliei Gherman la PLDM a contribuit o dată în plus la consolidarea influenției sale politice.

#4. Vladimir Voronin (PCRM)

Mini-surpriza lunii septembrie a constituit-o urcarea – de pe 10 pe 4 – a președintelui PCRM, Vladimir Voronin. Aceasta se explică prin faptul că în septembrie Republica Moldova a intrat în perioada electorală, iar liderul comuniștilor moldoveni este un politician care dispune de un potențial electoral pronunțat. Totodată, în perioada electorală, liderii partidelor politice, devin brusc mai vizibili. Acest lucru se referă în mare măsură și la Voronin.

#5. Igor Corman (PD)

Președintele parlamentului și vicepreședintele PDM, Igor Corman, a coborât în luna septembrie două trepte în Top 10. Această cădere poate fi explicată, în special, prin faptul că parlamentul Republicii Moldova nu a intrat în regim de lucru normal, desfășurându-se doar o singură ședință legislativă. În aceste condiții, spicherul Corman a fost mai puțin vizibil decât de obicei.

#6. Marian Lupu (PD)

Corman este urmat de președintele său de partid, Marian Lupu, care s-a reîntors în Top 10. Ascensiunea președintelui PDM (cu 7 poziții) se explică prin dinamismul activității interne de partid, susținut de o amplă campanie media. Putem prognoza că pe parcursul campaniei electorale, Lupu va deține în TOP 50 poziții foarte înalte.

#7. Nicolae Timofti

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a coborât ușor în Top 10. Asta deoarece în perioada electorală șeful statului are un rol mai puțin vizibil în politica moldovenească, fiind mai mult în umbră.

#8. Dorin Chirtoacă (PL)

Edilul capitalei și prim-vicepreședintele PL, ocupă tradițional un loc în a doua jumătate a Top-ului 10, în septembrie clasându-se pe aceeași poziție ca și în luna august. Chirtoacă a ratat șansa revenirii în prima jumătate a Top-ului 10, deoarece recentul congres al PL nu l-a ales pe primarul Chișinăului în calitate de președinte al partidului, preferându-l în continuare pe Mihai Ghimpu.

#9. Vladimir Plahotniuc (PD)

Liderul informal al PDM și prim-vicepreședintele formațiunii, Vladimir Plahotniuc, ocupă în Top 10 aceeași poziție ca și luna trecută. Deja tradițional, experții îl creditează pe Plahotniuc, care nu ocupă nici o funcție în stat, drept unul dintre cei mai influenți politicieni din Republica Moldova.

#10. Vasile Bumacov (PLDM)

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, care mai poate fi numit șeful agriculturii moldovenești, a devenit în ultimele luni unul dintre cei mai influenți politicieni din Republica Moldova. Importanța agriculturii pentru țara noastră și presiunile asupra acestei ramuri din partea Federației Ruse, cumulată cu prestația bună a ministrului moldovean de resort, îl fac pe Bumacov unul dintre cei mai influenți politicieni din Republica Moldova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *