35 tineri din 25 țări UE și SUA vor cerceta la Chișinău conflictele înghețate din Europa

conf
Foto:”Peace building in Easterm Europe 2.0: U.S. International Exchange Alumni” PC: Vlad Seremet

În perioada 5-12 octombrie 2014, absolvenții programului de schimb cu guvernul SUA, ”Benjamin Franklin”, în colaborare cu Ambasada Statelor Unite ale Americii la Chișinău și Misiunea OSCE în Moldova, organizează o conferință de 7 zile cu participarea tinerilor lideri.

Scopul conferinței „Peace building in Easterm Europe 2.0: U.S. International Exchange Alumni” este cercetarea conflictelor înghețate din Europa.

Cea de-a doua ediție a conferinței (prima fiind organizată în octombrie 2013), va reuni 35 de tineri din 25 de țări europene și Statele Unite ale Americii. Proiectul este implementat datorită suportului Departamentului de Stat al SUA, prin intermediul programului „Alumni Engagement Innovation Fund”, pe care echipa de absolvenți din Republica Moldova ai programelor de schimb cu guvernul SUA, a avut onoarea să-l câștige în luna iunie a.c.

Pe parcursul unei săptămâni, cei 35 de tineri din 25 de state din Europa, dar și din SUA, vor discuta procesul de construire a păcii și medierii conflictelor, prin intermediul unor cursuri și ateliere de lucru, paneluri interactive și evenimente în aer liber. Totodată, vor avea loc dezbateri moderate de către profesori, dar și experți naționali și internaționali.

Pe lângă această componentă, participanții vor merge în excursii în Unitatea Administrativ Teritorială Găgăuzia și pe ambele maluri ale râului Nistru. Mai mult decât atât, va avea loc și o vizită de studiu în capitala Ucrainei, orașul Kiev.

În scopul creării unei viziuni cât mai veridice asupra tematicii conferinței, tinerii lideri vor avea și vizite de studiu la instituțiile implicate în procesul de mediere a conflictului, precum Biroul pentru Reintegrare, Misiunea OSCE în Republica Moldova, organizațiile de media, drepturile omului, ș.a.

Complementar, participanții vor avea ocazia să se întâlnească și să discute cu reprezentanți ai corpului diplomatic ai UE, SUA, OSCE, dar și oficiali din Guvernul Republicii Moldova, Parlament și alte instituții relevante.

Agenda proiectului include și o sesiune interactivă de simulare a Consiliului European, care va fi condus de instructori de la Youth Ambassadors Institute, think tank câștigător al premiului European pentru tineret, ediția 2013. În această simulare, participanții vor fi puși în poziția de a juca rolul diferitor națiuni din cadrul UE, discutând despre problemele actuale pe agenda europeană. O a doua simulare este cea a Consiliului de Miniștri ai OSCE, scopul căreia este de a familiariza tinerii cu modul de funcționare al acestei organizații internaționale.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *