Comisia Europeană a publicat cea mai amplă anchetă consacrată vreodată programului Erasmus. În 27 de ani de existență trei milioane de studenți europeni au profitat de acest program de schimburi universitare care, pe lângă faptul că favorizează spiritul de inițiativă, a influențat și rata natalității.
Peste un sfert, mai exact 27 la sută, din studenții care au participat la programul Erasmus și-au găsit partenerul de viață în timpul sejurului efectuat în străinătate. Rezultatul este că un million de bebeluși s-au născut grație programului de schimburi universitare. Iată principala concluzie a anchetei publicate de Comisia Europeană. Cu alte cuvinte, pe lângă faptul că favorizează învățatul unei limbi străine, mobilitatea și spiritul antreprenorial, Erasmus a influențat și rata natalității în Europa. „Erasmus, o uriașă agenție matrimonială!”, exclamă dealtfel pe un ton amuzat un comentator francez.
Erasmus a contribuit în același timp și la diminuarea șomajului, notează Radio France Internationale. Într-adevăr, pe piața muncii studenții Erasmus sunt în mod clar privilegiați. Experiența în străinătate este considerată drept un atuu de mai toate firmele. Patronii consideră că plecarea în străinătate dezvoltă curiozitatea, încrederea în sine și aptitudinea de a rezolva problemele. Practic două treimi din angajatorii chestionați de Comisia Europeană spun că experiența înafara țării a fost esențială în angajarea unui salariat.
Programul Erasmus, lansat în 1987 – cu alte cuvinte înaintea căderii zidului Berlinului – a fost popularizat în 2002 de filmul francez „Euromix” realizat de Cédric Klapisch. Povestea eroului principal, Xavier, care în final va forma un cuplu cu colocatara sa britanică Wendy, ilustra această influență a programului Erasmus asupra vieții private. Iată că 12 ani mai târziu, ipoteza cineastului este confirmată de un studiu foarte precis. Ancheta Comisiei Europene a fost realizată în 34 de țări și practic 80 de mii de răspunsuri – de la ex-studenți dar și de la antreprenori – au fost culese și analizate. Actualmente 10 la sută din tinerii europeni se formează în străinătate iar jumătate dintre ei beneficiază de burse Erasmus. Cea mai recentă personalitate grație căreia s-a scos în evidență eficacitatea programului Erasmus este italianca Federica Mogherini. Viitoarea șefă a diplomației europene, în vârstă de 41 de ani, și-a făcut teza de filosofie politică în sudul Franței, la Aix-en-Provence, în cadrul programului Erasmus.