Un nou prilej de a se aprofunda în lumea cărților a fost oferit chișinăuienilor pe 18 septembrie, în cadrul unui târg de carte, organizat în incinta Centrului Internațional de Expoziții „MOLDEXPO”.
Târgul a fost deschis azi și se va desfășura până la data de 21 septembrie, ora 16:00, în pavilionul nr. 3. În cadrul acestuia au fost expuse circa 40 de edituri și companii participante, iar vizitatorii vor avea parte și de un program cultural divers.
Marina Tiron, directorul companiei Poliproject Exhibitions, organizatorul Târgului de Carte 2014, ne-a spus: „Acest târg a fost deschis cu scopul de a promova cartea și serviciul educațional. În cadrul acestui eveniment s-au expus 40 de participanți, care includ: edituri, librării, centre de limbi moderne, centre de dezvoltare pentru copii și diverse organizații, produsele cărora reprezintă peste 150 de edituri din Rusia, România, Marea Britanie, Franța și includ toate domeniile posibile: literatură artistică, cărți pentru copii, electronice, educaționale, manuale, dicționare și altele. Important e că prețurile sunt reduse semnificativ, ceea ce înseamnă că fiecare iubitor de carte are ocazia să cumpere ceea ce își dorește. Vor avea loc și lansări de cărți, întâlniri cu autorii acestora și alte feluri de activități, care atrag, la rândul său, diferite categorii de vârstă și de interese, iar vizitatorii vor putea alege ce este mai important pentru ei.”
Pe lângă mulțimea de cărți am descoperit și câteva exemplare extrem de rare și vândute la prețuri mari. Despre ele ne-a povestit doamna Natalia Deliu, administratorul librăriei:
„Enciclopedia de Business costă 9500 de lei, fiind tipărită în numai 50 de exemplare. La noi se vinde cel de-al douăzecilea exemplar. În ea sunt înscrise cele mai importante companii și coperta ei este din piele. Cartea lui Omar Khayam se vinde cu 8000 de lei, iar „Istoria Arhitecturii” costă 3000 de lei. Nu am vândut la târg cărți din această serie, însă am avut vânzări la librării.”
O altă oportunitate pentru vizitatori a fost cunoașterea unor posibilități de a studia limba engleză și de a efectua studiile universitare peste hotarele țării.
Despre aceasta ne-a vorbit Rodica Gavriliță, reprezentanta American Language Center: „Noi reprezentăm Consiliile Americane și Centrul Lingvistic American. Limba engleză este studiată interactiv, iar cunoștințele obținute pot garanta susținerea unui test lingvistic gen: TOEFL, IELTS, SAT, Cambridge. Consiliile Americane promovează şi Universitatea Americană din Bulgaria, care permite studii în Europa după model american – cel al artelor liberale, ce presupune combinarea studiilor în mai multe domenii. Este o informație pe care o adresăm elevilor claselor a 11-a și a 12-a, care mai au timp să se pregătească de aplicare până în luna decembrie.”
Vizitatorii nu au ratat ocazia să beneficieze de prețurile reduse și și-au îmbogățit bibliotecile. Una dintre tinerele vizitatoare este Pascal Anastasia:
„Am fost și la Salonul Internațional de Carte care s-a desfășurat la Biblioteca Națională. Am venit aici să cumpăr câteva cărți din beletristică și câteva din domeniul pe care îl studiez – jurnalismul. Din autorii români, al meu preferat este Marin Preda, cu opera „Cel mai iubit dintre pământeni”, iar dintre cei internaționali – Chuck Palahniuk și Umberto Eco. Aș îndemna tinerii să vină, pentru că au prilejul să cumpere cărți utile la preț redus.”
Gheorghe Florea ne-a spus: „Am venit cu scopul de face cunoștințe noi cu persoane de la edituri. La fel, am cumpărat și niște cărți azi, două fiind semnate de Hermann Hesse. Am îndemnat prietenii mei să vină la târg și aș îndemna toți tinerii, pentru că actualmente cărțile sunt cam ignorate și aceasta ar face bine pentru societate.”
Tatiana Bologan ne-a relatat: „Am venit la târg pentru a cunoaște noi ediții și pentru a-l familiariza pe băiatul meu, Mircea, cu lumea cărților. Obișnuiesc să vizitez toate expozițiile de carte și cumpăr de aici pentru că au loc reduceri semnificative. Caut câteva cărți scrise de Milan Kundera, însă observ că prevalează literatura pentru copii. Am și cumpărat câteva cărți de la Editura Arc, pentru că au promoții foarte reușite – pentru orice achiziție primești cadou. Eu sunt profesoară de limba engleză și de limba română și am îndemnat copiii să viziteze târgul, căci este util și cultivă dragostea față de carte, pe prim plan acum fiind tehnica performantă. Consider că este important să nu să se piardă valoarea cărții tipărite.”
Vă prezentăm și câteva momente surprinse la Târgul de Carte 2014: