Sunt filme de care veți auzi destul de rar, iar în cinematografe le veți găsi încă mai rar, deși se consideră opere de artă contemporană.
Pentru momentele când nu știi ce film să privești sau când vrei să te dai drept mare cunoscător de cinematografie universală, #diez ți-a pregătit o listă cu peliculele ce au luat premiile mari în 2014 la cele mai vestite și importante festivaluri de film din toată lumea. Oricum, selecția este una subiectivă și trebuie tratată ca atare.
# Festivalul de Film de la Veneția #
El este cel mai vechi festival de film din lume și unul dintre cele mai influente. Lista tuturor câștigătorilor o găsiți aici.
A Pigeon Sat On A Branch Reflecting On Existence
Regizor: Roy Andersson (Suedia)
Filmul e format dintr-o serie de viniete (filme scurte) suprarealiste. El a fost apreciat pentru cadrele complexe şi reflecţiile tăcute despre ce înseamnă să fii o fiinţă umană.
The Postman’s White Nights
Regizor: Andrei Konchalovski (Rusia)
O poveste filmată în stil documentarist, plasată într-un mic oraş de pe malul unui lac din Rusia.
# Festivalul Internațional de Film de la Cannes #
Este un festival cinematografic de mare prestigiu internațional, care se desfășoară în fiecare an, la Cannes, oraș situat în sudul Franței. Lista tuturor câștigătorilor o găsiți aici.
Winter Sleep
Regizor: Nuri Bilge Ceylan (Turcia)
Pelicula prezintă povestea fostului actor Aydin, care administrează un hotel în centrul Anatoliei cu tânăra sa soţie Nihal, cu care are o relaţie furtunoasă. Cu ei locuieşte şi cumnata sa Necla, care suferă de pe urma unui divorţ recent. Este iarnă, iar hotelul se transformă într-un adăpost, dar şi într-un loc din care nimeni nu mai poate scăpa.
The Wonders
Regizor: Alice Rohrwacher (Italia)
Filmul este povestea unei familii multietnice de apicultori din zilele noastre, care încearcă să supravieţuiască în condiţii de criză. Gelsomina, cea mai mare dintre cele patru surori, este moştenitoarea desemnată a unui „regat” ciudat, construit de tatăl lor pentru a le proteja de „sfârşitul lumii”. O vară extraordinară, în timpul căreia regulile stricte, care până acum au ţinut familia unită, tind să fie încălcate. Rolul principal, cel al Gelsominei, este interpretat de românca Alexandra Lungu.
# Festivalul Internațional de Film din Berlin #
Cunoscut și ca Berlinale, este unul din cele mai importante festivaluri de film din lume, care are loc anual, la Berlin (Germania). Lista tuturor câștigătorilor o găsiți aici.
Black Coal, Thin Ice
Regizor: Diao Yinan (China)
Un film noir fascinant, cu umor absurd, care porneşte-n urmărirea unui fost detectiv care începe să investigheze un şir de crime, într-un orăşel minier din nordul Chinei. Firele cazului îl duc la o femeie, văduva unuia dintre muncitorii ucişi.
Boyhood
Regizor: Richard Linklater (SUA)
În filmul său, Linklater se concentrează asupra lui Mason, de la primele zile din şcoala primară în Austin până la plecarea la colegiu. Mason are destule pe cap din cauza surorii sale enervante şi a celor doi părinţi divorţaţi. Tatăl său poate că se va maturiza într-un târziu, în timp ce mama lui are tendinţa de a se îndrăgosti de bărbaţi nepotriviţi. Drama a fost filmată de-a lungul a 12 ani, cu aceiaşi actori, regizorul urmărindu-le evoluţia fizică şi emoţională.
# Festivalul Internațional de Film de la Toronto #
Un festival public, ce are loc în Toronto, Canada, de mare prestigiu, comparat cu cel de la Cannes. Lista tuturor câștigătorilor o găsiți aici.
The Imitation Game
Regizor: Morten Tyldum (Norvegia)
Pelicula spune povestea lui Alan Turing, matematicianul genial care reuşeşte să spargă codul german Enigma, folosit de nazişti pentru transmiterea de mesaje cifrate. Reuşita lui este considerată una dintre realizările care au ajutat la scurtarea şi la câştigarea celui de-Al Doilea Război Mondial de către Aliaţi. Turing s-a sinucis, la vârsta de 41 de ani, după ce a fost condamnat de sistemul juridic britanic pentru ca era homosexual.
The Theory Of Everything
Regizor: James Marsh (Marea Britanie)
Spectatorul descoperă viaţa intimă a lui Stephen Hawking, savantul britanic fascinat de timp şi de originile Universului. Pe scurt, existenţa lui ar fi putut fi alta: era încă student la Cambridge când a fost diagnosticat cu distrofie musculară. Medicii i-au mai dat cel mult doi ani de trăit. Boala a avansat progresiv de-a lungul anilor, lăsându-l complet paralizat. Cu toate acestea, savantul britanic a continuat să trăiască şi are în prezent vârsta de 72 de ani. Filmul care îi este dedicat vrea să demonstreze că, fără energia soţiei sale Jane, care i-a consacrat 25 de ani de viaţă şi i-a dăruit trei copii, Stephen Hawking nu ar fi putut să îşi finalizeze opera.
# Festivalul de Film Sundance #
Sundance este cel mai mare festival de film independent american. Lista tuturor câștigătorilor o găsiți aici.
Whiplash
Regizor: Damien Chazelle (SUA)
Filmul spune povestea unui student aflat la începutul unei anevoioase experiențe: transformarea în basistul central al celei mai bune orchestre de jazz din țară. Este pregătit să facă orice pentru asta, însă ciudatul și excentricul său profesor îl înnebunește cu metodele sale extreme de predare. Începe astfel să își piardă încrederea în talentul său și în sine însuși.
Return to Homs
Regizor: Talal Derki (Siria)
Este un documentar despre efectele războiului civil din Siria. În peliculă este relatată viața a doi tineri din orașul Homs, care a devenit un loc-fantomă, bombardat de armata siriană.
# Festivalul Internațional de Film din Melbourne #
Probabil, cel mai mare festival de film din Australia și unul din cele mai vechi din lume. Lista tuturor câștigătorilor o găsiți aici.
The Queen
Regizor: Manuel Abramovich (Argentina)
Cel mai bun scurtmetraj. Mia este o fetiță de 11 ani și are de gând să fie regina carnavalului. Coroana ei e atât de mare, însă ea arată atât de bine.
Obvious Child
Regizor: Gillian Robespierre (SUA)
Când boyfriend-ul ei o părăsește, stand-up comediana Donna se aruncă într-o aventură de o noapte cu Max, un tip simpatic, dar neinteresant pentru dânsa. Când ea rămâne însărcinată, Donna decide să facă avort, fiindcă nu e gata să devină mamă, chiar dacă Max începe să o curteze.
# Festivalul Internațional de Film din Mumbai #
Festival important din India, pentru documentare, scurtmetraje și animație. Lista tuturor câștigătorilor o găsiți aici.
Liv & Ingmar
Regizor: Dheeraj Akolkar (India)
Documentar despre relația extraordinară dintre regizorul suedez Ingmar Bergman și Liv Ullman, muza lui de mult timp, care s-a filmat în 12 filme de-ale sale și i-a născut un copil.
True Love Story
Regizor: Gitanjali Rao (India)
Un filmuleț animat de 19 minute în care se povestește despre un imigrant de 17 ani în Mumbai, ce face față realității romanticului versus fanteziile sale inspirate din Bollywood.
# Festivalul Internațional de Film din Durban #
Are loc în Africa de Sud și e unul din cele mai vechi și mai de amploare festivaluri de pe continent. Lista tuturor câștigătorilor o găsiți aici.
Timbuktu
Regizor: Abderrahmane Sissako (Mauritania)
Kidane trăiește o viață simplă împreună cu familia sa, departe de lumea în care și-au instaurat regulile crude extremiștii islamici. Însă totul se schimbă când el din neatenție îl ucide pe Amadou, pescarul care a atacat vaca lui favorită.
Love the One You Love
Regizor: Jenna Cato Bass (Africa)
Lucrătorul a Kennel, Sandile și operatoarea la o linie telefonică pentru sex Terri au o relație perfectă împreună. Totul este prea bine. Pentru prieteni, ei sunt un exemplu de urmat în viața personală. Trebuie să fie o forță malefică, care ar explica inabilitatea ei de a-i spune boyfriend-ului său cât de mult îl iubește.
Bonus:
# Emmy Award #
Recunoaște cele mai bune produse TV și corespunde cu Grammy Award pentru muzică. Lista tuturor câștigătorilor o găsiți aici.
Breaking Bad
Regizor: Vince Gilligan (SUA)
În centrul acțiunii dramei este Walter White, un geniu in chimie, care a ajuns însă să fie doar profesor într-un liceu din Albuquerque, New Mexico. El are dificultăți financiare, un fiu handicapat și o soție gravidă. La aceste probleme se adaugă diagnosticul de cancer pulmonar. Pentru a face rost de banii necesari tratamentului și a asigura viitorul familiei sale după moartea lui, White se asociază cu un fost elev, mic traficant de droguri, și începe să producă fără știrea familiei metamfetamină.
Modern Family
Regizor: Christopher Lloyd, Steven Levitan (SUA)
O comedie care povestește istoria a trei familii americane tipice, dar foarte diferite. Ele vor trebui să se confrunte unii cu ceilalți pentru a rezolva problemele comune. Serialul se remarcă prin umorul său și stilul în care a fost făcut – mockumentary.