7 mii de standarde europene au fost adoptate de Moldova până acum

EU
Foto:Imagine-simbol. PC: tabula.ge

Aceasta e una dintre concluziile studiului realizat de Centrul Analitic Independent Expert-Grup la tema: „Adoptarea standardelor europene și situația din sectorul agro-alimentar: provocări și oportunități”.

Standardele europene sunt cerințele tehnice, adoptate de organismele europene de standardizare, care vizează protecția vieții și sănătății umane și a mediului înconjurător, fiind de asemenea folosite pentru a înlătura barierele tehnice în comerțul internațional, totodată, unificând și armonizând regulile aplicate de către agenții economici.

Când o țară depune cererea de a adera la UE, ea trebuie să implementeze 80% din standardele europene, iar 20% să fie pe calendarul de implementare. Moldova a adoptat peste 7 mii dintre cele 15 mii existente.

Sursa INS. PC: Expert-Grup
Sursa INS. PC: Expert-Grup

Până acum, în Republica Moldova au fost adoptate circa 27.000 standarde naționale, din care marea majoritate (18.000 de standarde) sunt standardele interstatale (GOST), care în trecut reprezentau principala categorie de standarde aplicate în URSS.

Alte 2300 constituie standardele adoptate de către ISO – Organizația Internațională de Standardizare, iar un număr și mai mic reprezintă standardele originale moldovenești. Studiul în întregime poate fi descărcat aici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *