Funicularul industrial din preajma oraşelor Rezina şi Rîbniţa va fi demontat

funiculat
Foto:Funicularul industria de peste râul Nistru PC: DSE

La 6 septembrie, în Republica Moldova a sosit un grup de specialişti ai Ministerului pentru Situații Excepționale din Federația Rusă. Împreună cu angajați ai Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale vor efectua demontarea funicularului industrial peste rîul Nistru, situat în preajma orașelor Rezina şi Rîbnița.

Lucrările de demontare vor începe pe malul drept al Nistrului fiind efectuate ulterior şi pe malul stâng. Întreaga operaţiune va dura aproximativ o lună. Pe parcursul lucrărilor echipa din Federaţia Rusă va fi asistată de experţii Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale (SPCSE) al MAI al Republicii Moldova şi alte autorităţi competente.

Reprezentanţii Ministerului pentru Situații Excepționale al Federației Ruse, experţii din cadrul SPC SE al MAI RM şi altor structuri vizate vor crea un grup de lucru comun care va efectua planificarea zilnică a acţiunilor.

În aceste scopuri, în apropierea orașului Rezina a fost instalată o tabără de câmp unde vor fi dislocaţi specialiştii ruşi şi moldoveni. Experții din regiunea transnistreană, de asemenea vor fi implicaţi în realizarea proiectului dat. În lucrările de demontare va fi utilizat un elicopter de tip MI-26T al Ministerului pentru Situații Excepționale al Federației Ruse specializat în lucrări de tonaj mare.

Decizia privind necesitatea demontării funicularului a fost aprobată la runda de negocieri privind reglementarea conflictului transnistrean în formatul 5+2 din 23 mai 2013 (Odesa). Federaţia Rusă şi-a manifestat disponibilitatea de a realiza proiectul în cauză. Ulterior au urmat trei runde de consultări tehnice moldo-ruse în cadrul cărora au fost stabilite detaliile operaţiunii. Decizia privind demararea lucrărilor de demontare a funicularului a fost aprobată prin Hotărîrea Guvernului Republicii Moldova numărul 656 din 18 august 2014.

Asistenţa necesară în realizarea operaţiunii este acordată de primăria orașului Rezina şi întreprinderea “Lafarge Ciment S.A.”. De asemenea, ţinând cont de faptul că lucrările vor fi efectuate pe ambele maluri ale Nistrului, unele cheltuieli legate de realizarea operaţiunii vor fi acoperite din fondurile alocate pentru măsurile de consolidare a încrederii oferite de UE şi implementate prin intermediul Programului UNDP.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *