Duminică, 21 septembrie 2014, complexul etno-cultural „Vatra” va fi gazda celei de-a doua ediții a festivalului ecologic, dedicat râului Bîc „Iubește-ți râul!”. Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc la ora 11.00 iar intrarea este liberă și sunt așteptați toți cei care își doresc să contribuie la renașterea râului Bîc.
„Povestea râului Bîc este cunoscută de multă lume, dar mai cu seamă o cunosc cei care locuiesc pe cursul acestui râu. Această poveste a devenit mai tristă și mai tristă de la un timp încoace, de când omul a început să acorde mai puțină atenție râului și s-a îndepărtat de el fără să realizeze cât de indispensabilă este apa pentru viață și sănătate… Pe timpuri râul Bîc era un râu frumos, bogat în vietăți acvatice, cu apă cristalină și vie, care aduna în jurul său lume de toate vârstele la cele mai importante activități şi evenimente din comunitate, or aceste momente le regăsim în cântecele, dansurile şi obiceiurile strămoșilor noștri prin care venerau apa din fântâni, izvoare şi râurile”, spun organizatorii evenimentului, Centrul Național de Mediu.
„Astăzi râul Bîc este altul decât cel pe care îl elogiau străbunii noștri în cântece şi dansuri – el este secat pe unele porțiuni, iar pe altele folosit drept canal de evacuare a apelor uzate prin care curge apă moartă, malurile invadate de deșeuri… De apă însă, beneficiază fiecare dintre noi, în mod direct sau indirect, iar râul Bîc este sursa de apă principală în partea de centru a Moldovei şi necesită urgent a fi revitalizat, protejat şi îndrăgit de noi toți, aşa cum îl iubeau şi ocroteau strămoșii noștri”, mai adaugă organizatorii.
Pentru a readuce la viață râul Bîc şi pentru a uni toți oamenii care locuiesc în bazinul acestuia, de la Temeleuţi (Călăraşi) până la Gura Bîcului (Anenii Noi) pentru protecția lui, Centrul Național de Mediu organizează cea de-a doua ediție a Festivalului râului Bîc cu genericul „Iubește-ţi râul!”.
Festivalul va avea loc pe 21 septembrie 2014, în cadrul complexului etno-cultural „Vatra”, la 32 km distanță de Chişinău pe traseul Chişinău-Ungheni, unde peste 400 de artiști populari din regiune vor reînvia tradițiile strămoșilor noștri pentru a transmite o suflare nouă râului Bîc. Acesta va dura o zi, cu începere de la 11.00 şi se va finaliza la ora 19.00.
Alături de artiștii populari din localitățile bazinului râului Bîc, la festival vă așteaptă şi:
Surorile Osoianu – promotoare veritabile ale folclorului autentic, unic în tot arealul românesc, care vor delecta publicul cu o deosebită colecție de cântece populare.
– Maria Iliuț – artistă exemplară în Moldova, care cu ținuta scenică, repertoriul, frumusețea chipului ei şi timbrul vocal profund liric ne va bucura cu o selecție de piese minunate.
– DARA – minunata tânără interpretă, care va bucura publicul cu un recital de excepție, inspirat din muzica folclorică, compus din piese autentice, doine, muzică lăutărească.
– Formația CATHARSIS – combinația perfectă a muzicii folk intelectual-sociale în câmpia show-biz-ului basarabean care are priză la publicul de toate vârstele.
De asemenea, oaspeții și invitații festivalului vor putea savura bucate tradiționale şi vin de casă, muzică bună, multă distracție, voie bună și atmosferă de sărbătoare. Pe copii îi așteaptă distracții pe măsură: body art, modelare în lut polimeric, teatru de păpuși, plimbări cu poneiul, ateliere de arta olăritului.
Evenimentul va include şi un târg la care veți găsi cele mai frumoase și autentice ii și costume naționale, obiecte din lemn și lozie, tablouri, oale din lut, suvenire și cadouri confecționate de iscusiți meșteri populari din regiune.