(video) De ce ar trebui să aplici la programul FLEX?

1912461_423578511118324_1388008890154105865_o
Foto:PC: Facebook/Flex Program

FLEX oferă anual oportunitatea elevilor interesați de cultura americană, de a o descoperi la ea acasă printr-un program de schimb internațional. Tinerii din Moldova care deja au trăit această experiență, au relatat într-un video despre impresiile pe care le au în urma programului și cum i-a ajutat participarea, să se dezvolte ca personalități.

Dacă vrei să aplici la FLEX dar nu ești convins de decizia ta, poți afla mai multe despre program de la tinerii absolvenți, care și-au împărtășit experiența de a studia timp de un an în Statele Unite:

„Programul m-a ajutat să aflu mai multe despre mine. Am fost în atâtea locuri. A fost un an grozav.”

„Știam că va fi o experiență nouă dar nu m-am așteptat niciodată să fie atât de extraordinară.”

Programul m-a învățat să înțeleg cât este de important să te implici în multe proiecte: să fii activ în societatea ta, să fii fericit și să împarți fericirea ta și cu alții.”

Acestea sunt doar câteva din impresiile tinerilor din Moldova în urma absolvirii programului, pe care le veți regăsi și în clipul video de mai jos.

Cătălina Cucu, unul din cei mai activi voluntari ai programului, povestea cu un an în urmă pentru #diez despre ce înseamnă voluntariatul pentru ea și cum a ajutat-o experiența americană pentru a dezvolta această activitate:

„Dacă nu o fac eu, nimeni nu o va face. Am absolvit programul de schimb FLEX, iar la reîntoarcere, am devenit reprezentatul acestui program. Practica voluntariatului am preluat-o din SUA. M-a impresionat cât de obişnuit este pentru un cetăţean de acolo să facă  voluntariat  şi am decis să  aduc acest concept şi în Republica Moldova. Am primit şansa să fac voluntariat  la o tabără de vara EFL.EFL, o tabără în care copii care urmează  să studieze în  State, îşi perfecţionează engleza timp de o lună, în Chişinău. Am fost mentor pentru o fată din Zhibek, Kârgâzstan. Ne-am împrietenit foarte bine şi menţinem legătura chiar şi acum. Această primă  lecţie de voluntariat mi-a lăsat  şi o  morală  din care am înţeles  că  poţi să îţi faci prieteni pe viaţă doar ajutând.”

„Fiind coordonator al absolvenților programului FLEX, aș putea spune că schimbarea care are loc în absolvenți până a pleca în SUA și după ce revin, este una ireversibilă, în sensul bun al cuvântului. Accelerarea dezvoltării personale și autocunoașterii este foarte bine sesizată. La fel, calitățile de a fi și a gândi matur sunt bine dezvoltate, fapt ce îți oferă posibilitatea de a deschide o nouă ușă în viață. De acceea, spun cu certitudine că FLEX-ul este o experiență ce într-adevăr adaugă valoare personalității fiecărui participant/absolvent. Încrederea în sine, responsabilitatea, adaptabilitatea, și perseverența sunt doar câteva din calitățile unui absolvent FLEX”, a declarat pentru #diez, Nicu Gaibu, coordonatorul Comunității de Absolvenți a Programului FLEX.

Timp de 23 de ani, Flex (Future Leaders Exchange Program) a oferit burse de studii pentru mai mult de 23 000 de elevi din țările ex-sovietice, inclusiv și pentru persoanele cu dizabilități. Programul este instituit de Guvernul Statelor Unite și are ca scop promovarea diversității culturale, prin oferirea oportunității studenților străini de a învăța timp de un an în școlile americane.

Pentru mai multe informații despre metodele de aplicare puteți consulta site-ul oficial al programului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *