Argatu’: Are cine să ne scoată rădăcinile

IMG_2946 (1)
Foto:Argatu' la Festivalul Etno-Balcanic VATRA.

Muzica lui Argatu’, susținută de băieții de la Subcarpați, a făcut Vatra să cânte despre tradiții și limba română în prima zi a Festivalul Etno-Balcanic, pe 16 august.

„Eu tot sunt din Moldova, din Suceava”, a strigat el de pe scenă. „Mănânc ca și voi harbuz, pârjoale și sarmale!”. Deși Argatu’ pare a fi foarte tânăr, a ținut bine lumea pe unda dulce a folclorul românesc, care s-a readaptat și a devenit underground.

Argatu’

„Publicul e foarte-foarte receptiv, în special când e vorba de folclor și sunt foarte bucuros de chestia asta. Mai ales că suntem bogați pe această parte. Folclorul nu neapărat trebuie reinventat, el are rădăcini perfecte, nimic nu trebuie schimbat, nimic nu trebuie modificat.

Doar că din ceea ce văd e bine să creezi și să aduci folclorul în lumea modernă, astfel încât să stabilești un fel de puncte de legătură între cele două generații, cea tânără și cea în vârstă. Există multe riscuri de a ne pierde rădăcinile. Dar ține de alegerea noastră ca și oameni – dacă alegem să le păstrăm, ele o să rămână acolo, indiferent cine va încerca să le scoată”.

Argatu’ are 21 de ani și e născut la Fălticeni. A început să colaboreze cu formația Subcarpați la sugestia unui prieten din Suceava. Muzica sa e proaspătă, cu sampling și combinații inedite. „El sună și nou, și vechi”, a zis Bean, liderul Subcarpați, la momentul lansării albumului tânărului sub colecția „Culese din cartier” (2012). Argatu’ spune că mesajul pieselor sale e clar: „Folclorul românesc nu a murit!”. Cât despre viitor, el nu știe ce va urma, însă „muzica va rămâne un hobby frumos, la care nu voi renunța niciodată”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *