Peste 155 mii de moldoveni au trecut hotarul în UE după ridicarea vizelor

air moldova aeroport
Foto:Facebook/ Air Moldova

Poliția de Frontieră anunță că 155 de mii de moldoveni, posesori ai pașapoartelor biometrice au mers în Uniunea Europeană, începând cu 28 aprilie, când au fost anulate vizele pentru cetățenii Republica Moldova.

Tot mai mulți moldoveni aleg să circule prin punctele de trecere de la frontiera cu România, unde a fost înregistrată o creștere cu peste 10 la sută, transmite Radio France Internationale.

Purtătorul de cuvânt al Poliției de Frontieră, Daniela Mânzat a declarat că din numărul total (155.267), aproape 80 de mii de  moldoveni au ieșit din țară prin punctele de trecere de la frontiera moldo-română și Aeroportul Internațional Chișinău, prezentând la control pașapoarte biometrice  noi, care nu conțineau vize și nici nu aveau alte documente de călătorie.

Totodată, până în prezent, au fost înregistrate 63 de persoane cărora nu le-a fost permisă intrarea în comunitatea europeană pe motiv că nu au îndeplinit condiţiile necesare, altele 21 – au avut interdicţie de intrare în Europa din cauza încălcărilor anterioare ale legislației.

De la începutul lunii august,numărul moldovenilor care se întorc acasă și trec frontiera este în creștere. Pentru comparație, dacă într-o zi obișnuită, în unul din cel mai solicitat punct de trecere de la graniță cu România, Leușeni, polițiștii de frontieră înregistrau 8 mii de persoane, atunci, la începutul lunii august, numărul a ajuns pană la 22 mii, dintre care 16 mii – cetățeni moldoveni.

Situația tensionată din Ucraina afectează direct fluxul la frontiera moldo-ucraineană. În această vară, s-a micșorat cu aproape 35 la sută.

În primele șapte luni ale anului 2014, peste 8 milioane de persoane au traversat frontiera de stat a Republicii Moldova, ceea ce înseamnă cu 10 la sută mai puțin decât în 2013. Din numărul total, peste două milioane de moldoveni au trecut frontiera moldo-română și în jur de 4 milioane cea moldo-ucraineană. Peste un milion de cetățeni au intrat sau au ieșit de pe teritoriul Republicii Moldova prin punctul de trecere Chișinău Aeroport.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *