Portalul diasporei DIN.MD a devenit un subiect controversat în rândurile developerilor locali

din.md
Foto:Portalul diasporei - DIN.MD, PC: captură DIN.MD

La data de 8 august, Biroul pentru relații cu diaspora (BRD) a lansat portalul DIN.MD, care are misiunea de a uni cetățenii moldoveni de peste hotare, plecați din diferite motive. Altfel spus, acest portal va fi un site de socializare pentru emigranții moldoveni.

Partea cea mai interesantă e că majoritatea developerilor locali au clasificat această noutate drept una gălăgioasă, însă, deocamdată, site-ul e într-o formă brută, cu spațiu utilizat pe departe econom. Spre exemplu, doar circa 40% din lățimea ecranului este destinat textului, care prezintă presupusele noutăți.

 

Spațiul site-ului este prost utilizat, PC: imgur.com
Spațiul site-ului este prost utilizat, PC: imgur.com

De asemenea, crearea unui site de socializare pe CMS-ul WordPress a fost clasificată drept una prost gândită. După părerea unui developer, crearea unei comunități pe Facebook ar fi fost mult mai eficientă și eficace. Deși majoritatea titlurilor ziceau că „moldovenii din străinătate au un nou site de socializare”, un alt specialist în IT a comentat „De parcă moldovenii de peste hotare până la momentul actual nici nu au avut acces la Facebook sau Odnoklassniki”. Cineva a descris site-ul drept  „lucru de jumătate de lună: WordPress + BuddyPress + Frisco for BuddyPress. Acestea necesită o minimă instalare și un pic de modificare a html-ului și css-ului după design. Nu mai spun de javascript – au scris 3 rânduri în cruce. Designul probabil a fost de în jur de 500 de euro, mai mult nu dau, iar segmentarea site-ului probabil a costat încă vreo 200 de euro.

 

PC: captură Facebook
PC: captură Facebook
PC: captură Facebook
PC: captură Facebook
PC: captură Facebook
PC: captură Facebook
PC: captură Facebook
PC: captură Facebook

 

Susținătorii ideii creării site-ului dat au afirmat că DIN.MD pe WordPress nu va fi supraîncărcat (circa 10 – 15 oameni pentru perioada de lansare a proiectului, exact cât pentru a simula o activitate furtunoasă). O temă deja pregătită în acest CMS dă mai puține bătăi de cap designerului. În plus, fiecare proiect la început de cale nu pare perfect și posedă mii de bug-uri, iar în așa caz, trebuie de sesizat administrația site-ului, pentru ca ea să le poată rezolva.

 

PC: captură Facebook
PC: captură Facebook
PC: captură Facebook
PC: captură Facebook

 

Totuși, se presupune că pentru lansare și viitoarea dezvoltare a protalului au fost alocate 18 mii de dolari. După părerea developerilor, sunt prea mulți bani investiți într-un asemenea site.

Prezentarea informației pe portal este ambiguă și „nu este înțeleasă inițiativa privată, sau care este contribuția Cancelariei de Stat”, după spusele unui specialist. În plus, pentru această inițiativă a fost vândut întregul domeniu DIN.MD, pe care erau create și alte portaluri, iar acum deținătorii paginilor web de pe acest domeniu vor fi nevoiți să transfere totul pe altul, „lăsându-i pe noii proprietari să decidă care subdomenii merită fi lăsate și care nu”, a scris pe pagina sa de Facebook un alt specialist. „Dacă de legat de lege și de nedumerirea mea, ei ar fi trebuit să achite despăgubiri, mai ales că ei n-au nici un privacy policy pe site, și n-au făcut nici un anunț despre această vânzare”, a mai comentat același utilizator.

Un alt specialist a scris că încercarea de a accesa acest portal de pe Android s-a soldat cu insucces, nefiind clar unde poți găsi butoanele de logare și înregistrare. Din experiența proprie, la înregistrare pe acest portal nu a venit nicio notificare pe mail, care ți-ar asigura înregistrarea cu succes și să poată să ofere informație adițională despre utilizarea site-ului; peste 15 minute de rătăcire pe site, ca utilizator, am fost aruncat pe pagina de start, ceea ce este foarte incomod, întrucât în caseta de date nici acestea nu au fost salvate corect.

 

PC: captură Facebook
PC: captură Facebook

 

Deși au fost enumerate mai multe minusuri decât plusuri, a fost oferită o critică constructivă portalului, care sperăm să fie ascultată, iar punctele slabe ale acestui site – corectate. Inițiativa de a uni cetățenii plecați peste hotare într-un singur grup este una excelentă, întrucât aceștia știu mai bine ce sfaturi pot oferi persoanelor ce urmează să plece și vor putea afla informație utilă în cazul în care hotărăsc să se întoarcă înapoi, în Republica Moldova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *