Putin a semnat legea ce interzice protestele în stradă

421F6089-8A0E-4F9A-9141-08155FD45089_w640_r1_s
Foto:În Rusia protestele vor fi interzise prin lege PC: voanews.com

Vladimir Putin a semnat o lege prin care protestatarii riscă amenzi dure sau pedepse cu închisoarea.

În condițiile în care Rusia se află sub reflectorul internațional, ca urmare a conflictelor recente cu Ucraina și a prăbușirii avionului malaezian, incriminarea protestelor e menită să controleze mai strict reacțiile societății civile și să restrângă libertatea de expresie.

Potrivit Preşedintelui rus, citat de Washington Post, „mişcările pro-democratice ale ultimilor ani au fost pe scurt, preluări de putere instigate şi finanţate din exterior”. Motivaţia guvernului condus de Putin vizează prevenirea unor astfel de manifestări prin care situaţia internă a unei ţări „cu politică independentă” sau care „stă în calea intereselor cuiva”, ar putea fi destabilizată prin presupusa instrumentalizare a societăţii civile. „Aceste metode nu vor funcţiona în Rusia”, a mai spus Putin în cadrul unei întâlniri a Consiliului Rus pentru Securitate. „Reţetele folosite în cazul unor state mai fragile, convulsionate de conflict intern, nu vor funcţiona şi în cazul nostru. Oamenii noştri, cetăţenii Rusiei, nu vor lăsa să se întâmple acest lucru şi nu-l vor accepta niciodată.”

Odată intrată în vigoare, noua lege legată de protestele de stradă, presupune că cei găsiţi vinovaţi de „organizarea unor întâlniri, demonstraţii, marşuri şi pichetări” de mai multe ori într-un interval de şase luni vor fi pasibili de pedeapsă. Aceasta din urmă reprezintă amenzi usturătoare (echivalentul a 17.124 – 28.540 de dolari sau echivalentul salariului primit pe doi ani) sau până la cinci ani de muncă silnică ori închisoare.

De asemenea, Preşedintele rus a mai aprobat o lege prin care se creşte pedeapsa pentru cei care solicită public orice „ar viola integritatea teritorială a Federaţiei Ruse”. Astfel, cetăţenii găsiţi vinovaţi pot primi până la patru ani de închisoare, iar cei care lansează astfel de apeluri pe Internet sau prin intermediul mass-media pot primi până la cinci ani de închisoare.

O altă lege controversată aprobată de Putin va impune operatorilor de Internet care activează în Rusia să stocheze datele personale ale clienţilor.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *