ADMITERE 2014: Oferta de studii din acest an al USMF „Nicolae Testemițanu”

IMG_96131
Foto:Blocul USMF din strada Ștefan cel Mare

În perioada 21 iulie – 2 august curent, doritorii de a deveni medici sau farmaciști au verde pentru depunerea actelor. Oferta educațională din acest an a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” cuprinde 700 de locuri pentru studiile universitare, dintre care 475 – la buget și 225 – în bază de contract.

Astfel, Universitatea anunță admiterea la cele 4 facultăți: Medicină, Stomatologie, Farmacie şi Sănătate Publică. Instruirea la Universitate se efectuează în 4 limbi – româna, rusa, engleza și franceza.

1

„Noutatea admiterii 2014 este că toți candidații vor fi supuși unui concurs unic, indiferent de locul de trai (rural sau urban) și limba de instruire în instituția preuniversitară (română sau rusă)”, a spus Vladislav Badan, secretar responsabil adjunct al Comisiei de admitere USMF „Nicolae Testemițanu”. În general, metodologia concursului nu diferă față de anul trecut. Toți deținătorii de diplomă de bacalaureat, diplomă de studii medii de specialitate sau alt act echivalent pot participa la concursul de admitere la Universitatea noastră. Prioritate vor avea absolvenții de liceu în proporție de 80 la 20.

De asemenea, 15 la sută din locurile la buget sunt preconizate pentru anumite categorii de candidați – copii orfani, copii cu dizabilități, copii ai căror ambii părinți sunt invalizi sau participanți la anumite acțiuni militare etc. Tot aici, 45 de locuri la buget vor fi oferite pentru absolvenții instituțiilor de învățământ preuniversitar din raioanele de est ale țării.

Vladislav Badan a mai menționat că și în acest an, candidații vor putea participa la concursul de admitere, concomitent, la 3 specialități în orice universitate doresc. Totuși, ei vor fi înmatriculați la o singură specialitate în cadrul unei instituții de învățământ superior.

La Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală, inaugurat în 2013, începând cu anul II de studii, studenții obțin competențe şi își dezvoltă abilități medicale corecte, cu ajutorul unor simulatoare de fidelitate înaltă, și învață să comunice cu pacienții, conform unui program bine structurat.

Taxele de studii la USMF „Nicolae Testemițanu”, de asemenea, nu au fost modificate. Astfel, pentru instruirea unui student la Facultatea de Medicină taxa constituie 17.400 lei, la Facultatea de Farmacie – 18.200 lei și la Facultatea de Stomatologie – un an de studii costă 20.300 de lei. Facultatea de Sănătate Publică este singura care oferă locuri doar în bază de finanțare bugetară.

 

IMG_96181-620x413

Actele necesare pentru dosarul de înscriere:

# actul de studii, în original cu anexa respectivă şi copia acestuia;
# certificatul medical-tip (nr.086/e), eliberat în anul admiterii. Investigaţii
suplimentare – MRS, MRF cutiei toracice;
# 6 fotografii 3 x 4 cm;
# buletinul de identitate (pașaport), în original şi 3 copii;
# copiile buletinelor de identitate ale părinţilor (pentru candidaţii, care n-au atins vârsta de 20 de ani);
# livretul militar sau adeverinţa de recrut (pentru persoanele supuse militar);
# diplomele de gradul I-III, obţinute de către candidaţi la concursurile şcolare republicane şi internaţionale pe disciplinele următoare: biologie, chimie, fizică, limba română, limba modernă

Concursul de admitere 2014 pentru deținătorii diplomei de bacalaureat se va efectua în baza următoarei formule:

2

*Se vor lua în calcul notele din anexa la diploma de BAC

Termenele de organizare și desfășurare a concursului de admitere:

Depunerea cererilor de participare la concurs: 21 iulie – 02 august
Anunțarea rezultatelor preliminare: 06 august 2014
Depunerea actelor în original: 06 august – 09 august 2014
Anunțarea rezultatelor finale: 13 august 2014

Programul de lucru a Comisiei de Admitere:

Luni-Vineri 9.00 – 17.00
Sâmbătă 9.00 – 15.00
Pauză:
Luni-Vineri 13.00 – 14.00
Sâmbătă 12.00 – 13.00

Taguri: #admitere
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *