Rusia își închide piața pentru fructele din Moldova

mere
Foto:Rusia interzice importul fructelor din Moldova PC: basarabia.md

Federația Rusă a anunțat sistarea importului de fructe din Republica Moldova, în urma unei convorbiri telefonice cu directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Ion Sula.

Potrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul oficial al Rosselhoznadzor, convorbirile s-au desfășurat la inițiativa părții rusești.

Rosselhoznadzor și-a exprimat nemulțumirea față de numeroasele încălcări comise de Moldova în ceea ce privește cerințele internaționale, și ale Rusiei în particular, pentru exportarea fructelor moldovenești pe piața rusească.

Drept răspuns, Ion Sula a declarat că autoritățile moldovenești acordă o mare importanță asigurării calității produselor exportate, deși a recunoscut că un control complet îl laborator al producție destinate exportării îl laborator nu se efectuează.

Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară afirmă că din cauza riscului fitosanitar, a oprit temporar importul de fructe din Moldova, notează În profunzime. Printre acestea ar fi mere, pere, gutui, caise, vișine, cireșe, piersici, nectare, prune și porumbul.

Săptămâna trecută, 17 tone de caise din Republica Moldova au fost returnate de către inspectorii Rosselhoznadzor din Rusia, în urma verificării fitosanitare la punctul de control auto internațional „Noviie Iurkovici”. În fructe ar fi fost descoperită molia orientală (Grapholitha molesta Busck), motiv pentru care, toată producția a fost returnată expeditorului.

Anterior, Rosselhoznadzor afirma că pe parcursul anului trecut, pe perioada de recoltare a fructelor, 13 loturi de fructe din Moldova au fost infectate cu molie orientala, iar faptul că aceste cazuri se repetă demonstrează că livezile din Moldova au probleme fitosanitare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *