Noua lege a cinematografiei: indemnizații pentru merit, acces la fonduri şi subtitrare în română

646×404
Foto:PC: adevarul.ro

Noua lege a cinematografiei le oferă acces producătorilor privaţi la fondurile de stat, aduce limba română pe marile ecrane şi instituie un mecanism de control a distribuţiei filmelor, pentru a combate pirateria.

Legea prevede că în cinematografele din ţară filmele vor fi proiectate păstrând coloana sonoră originală, cu asigurarea traducerii în română, prin subtitrare cu sonorizarea în căşti şi posibilitatea selectării limbii, informează publicația Adevarul. Pentru desenele animate sau filmele pentru slab văzători, se va utiliza exclusiv sonorizarea sau dublarea în română.

Producătorul Dumitru Marian, unul din autorii legii, spune că Moldova ar urma să treacă din spaţiul de distribuţie al CSI în cel al României, ceea ce ne-ar scuti de costurile pentru traducere. Totodată, activitatea de rulare în cinematografe, urmează să fie separată de cea de distribuţie. Deocamdată, însă, nu avem distribuitori înregistraţi (titulari ai drepturilor de comercializare pe un anumit teritoriu, într-o anumită perioadă), aşa cum nici profesia de producător nu există încă în nomenclatorul meseriilor.

De asemenea, potrivit comunicatului de presă emis de către Parlamentul Republicii Moldova, proiectul de lege le va asigura oamenilor de creaţie posibilitatea de a ridica câte o indemnizaţie pentru merit, neimpozabilă și viageră de mărimea unui salariu mediu.

În plus, noua lege vine să substituie o lege depăşită de timp, să revoluţioneze sistemul de finanţare a producţiei de film, să lichideze evaziunea fiscală şi pirateria din domeniu, informează sursa primară. Astfel, dacă vechea lege era bazată pe comanda de stat, actuala prevede doar o finanţare parţială din buget.

Cu alte cuvinte, până acum Ministerul Culturii putea comanda un film doar studioului de stat Moldova-Film şi îl plătea integral, indiferent de calitatea acestuia şi chiar dacă nu avea posibilităţi pentru a-l promova. De acum încolo, statul va acoperi cel mult 50% din devizul de cheltuieli, cu condiţia ca realizatorul proiectului să-şi asume cealaltă parte. Pentru coproducţiile internaţionale, sprijinul financiar de stat nu va depăşi 20% din cota părţii moldoveneşti.

„Cheltuind banii proprii, producătorul va fi interesat să-şi recupereze investiţia şi va promova acest film, ceea ce este, de fapt, şi în interesul statului. Producătorii, care pot avea orice formă de proprietate, vor putea să aplice pentru această susţinere din partea statului“, explică Sergiu Prodan, preşedintele Uniunii Cineaştilor din Moldova şi unul dintre autorii proiectului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *