Italia a preluat preşedinţia Uniunii Europene pentru următoarele șase luni

Matteo Renzi press conference, Rome
Foto:PC: magazine.greenplanner.it

Începând cu ziua de astăzi, 1 iulie, Italia a preluat prin rotaţie preşedinţia Uniunii Europene. Până la sfârşitul anului 2014, toate consiliile UE vor fi conduse de demnitari italieni.

Premierul italian Matteo Renzi, susţinător frenetic al unei Europe unite, intenționează să folosească preşedinția ţării sale în UE pentru a mobiliza ţările membre la o luptă mai aprigă împotriva şomajului în masă din rândul tinerilor şi soluţionarea problemelor legate de afluxul de refugiaţi. Următoarea țară care va deține acest mandat este Letonia.

Prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă, i-a adresat astăzi un mesaj de felicitare șefului Cabinetului de miniștri de la Roma, Matteo Renzi, cu prilejul preluării de către Republica Italiană, începând cu 1 iulie, a Președinției rotative a Uniunii Europene.

Iurie Leancă i-a urat omologului său italian o președinție de succes a Uniunii Europene și i-a adresat invitația de a vizita, în acest răstimp, Republica Moldova.

„Ne aflăm într-o perioadă crucială pentru parcursul nostru european. La 27 iunie, a fost semnat Acordul de Asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, iar curând acesta urmează să fie ratificat de forul legislativ al țării. Astfel, președinția italiană a UE coincide cu punerea în aplicare provizorie a prevederilor Acordului de Asociere de către Republica Moldova”, a spus Prim-ministrul Iurie Leancă.

Șeful Executivului de la Chișinău i-a mulțumit Republicii Italiene pentru sprijinul acordat în procesul de liberalizare a regimului de vize pentru cetățenii Republicii Moldova și în cel de negociere a Acordului de Asociere. Totodată, Iurie Leancă a subliniat că mizează pe o cooperare fructuoasă pe durata președinției Italiei la UE.

„Țara mea a avansat considerabil în agenda sa europeană. Aplicarea provizoprie, apoi comprehensivă a Acordului de Asociere nu doar va demonstra caracterul ireversibil al transformărilor actuale din Moldova, ci va spori și încrederea cetățenilor în viitorul nostru european”, a menționat în mesajul său Iurie Leancă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *