„Nu aveam alte planuri decât revenirea acasă.” Vlada Balica povestește despre studiile peste hotare și antreprenoriatul în Moldova

Vlada-Balica-21-920×613
Foto:diez.md

Prima țară în care a mers Vlada Balica la studii a fost România. Acolo și-a făcut studiile de licență la Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir”. Ea a ales să învețe la Facultatea de Finanțe, Bănci și Contabilitate. „Mă interesa partea financiară a oricărui subiect, de asta poate am ales facultatea respectivă.”

Prima țară în care a mers Vlada Balica la studii a fost România. Acolo și-a făcut studiile de licență la Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir”. Ea a ales să învețe la Facultatea de Finanțe, Bănci și Contabilitate. „Mă interesa partea financiară a oricărui subiect, de asta poate am ales facultatea respectivă.”

Tot peste Prut, Vlada și-a făcut și masteratul, la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA).

Și-a dorit să meargă la studii în România, deoarece este o țară apropiată de casă și astfel a reușit să facă față mai ușor despărțirii de părinți, care a fost destul de dureroasă. Inițial, Vlada și-a ales domeniul pe care urma să-l studieze fără a ști neapărat ce își dorește cu exactitate să facă. În schimb, după finalizarea studiilor universitare de licență, tânăra a făcut masteratul într-un domeniu pe care și l-a dorit. Un alt motiv pentru care Vlada a mers în România a fost calitatea studiilor de acolo, dar și dorința de a obține o experiență de studii într-o altă țară.

Practica acumulată peste hotarele țării și efortul de a se adapta într-o nouă țară au reușit să o formeze ca specialistă și au ajutat-o ulterior în activitatea pe care o practică în prezent. „Fiecare perioadă, uitându-ne acum în trecut, își are farmecul ei, pentru că noi nu știm cum ar fi fost altfel.”

Pentru ea nu era necesară diploma pe care urma să o obțină după terminarea studiilor, ci mai degrabă cunoștințele acumulate.

În timpul anilor de studii, Vlada a reușit să acumuleze foarte multă experiență și datorită unor colegi profesioniști care activau în instituții publice locale, în companii de consultanță sau în companii internaționale. Interacțiunea cu ei a generat cel mai mare impact asupra tinerei.

„Nu aveam alte planuri decât revenirea acasă”

După obținerea diplomelor de licență și masterat, Vlada a revenit acasă. De când a plecat, știa că după finalizarea studiilor se va întoarce în Republica Moldova. Întoarcerea nu a fost dificilă. „Este evident că în momentul în care revii și începi să activezi pe piața din Republica Moldova este diferit. E o altă economie, sunt alte reguli și trebuie să începi să înveți partea practică a lucrurilor. În România este o altă legislație, domeniul contabilității și al legislației diferă de cel din Republica Moldova, e alt sistem contabil și există multe alte deosebiri, dar principiile sunt oricum aceleași.”

@mamedpubg Gəlsin 1v4 videolari?) Siradan bir Livik Gunduzu Part1😂😍 #mamedpubg #pubg #fypシ ♬ orijinal ses – mamedpubg

Chiar dacă acum nu mai activează în sfera contabilității, oricum nu este un domeniu străin pentru ea. Știe în continuare să citească un bilanț contabil sau să efectueze operațiuni contabile.

Lista 1

Chiar dacă acum nu mai activează în sfera contabilității, oricum nu este un domeniu străin pentru ea. Știe în continuare să citească un bilanț contabil sau să efectueze operațiuni contabile.

Lista 1

În pofida faptului că Vlada Balica a ales să-și facă studiile de licență și masterat în alte țări, pentru ciclul III al studiilor universitare, tânăra s-a orientat către instituțiile din Republica Moldova. Ea își dorea de mult timp să obțină studiile doctorale, dar din lipsă de timp a amânat acest moment. „Am văzut într-o zi pe Facebook că Institutul Național de Cercetări Economice din Moldova lansează un proiect despre economia circulară. Am sunat să aflu cu ce se ocupă exact și dacă au nevoie de experiența pe care o am eu în acest domeniu, dacă pot contribui cu ceva la studiul lor sau dacă eu pot să iau ceva din studiile pe care ei le oferă. Am vorbit cu un reprezentant al instituției care m-a anunțat că există un proiect, o bursă în domeniul managementul deșeurilor. Nu am putut refuza, deși este destul de complicat să faci față jobului, studiilor și rolului de mamă.”

Imediat după ce a revenit din România, antreprenoarea a început să se implice în primele activități ale afacerii de familie – ABS Recycling Moldova, care este o companie specializată în domeniul gestionării deșeurilor.

Întregul articol îl puteți citi aici.

Este un mecanism financiar care presupune implicarea producătorilor și responsabilitatea acestora pentru ambalajele pe care le produc și ce se întâmplă cu ele după ce devin deșeuri. Din anul 2019, ONG-ul a început să implementeze propriile proiecte în orașul Chișinău. 

Vlada balica

Moldova Brain Gain este o campanie educațională lansată de #diez și de Ambasada Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova. În cea de a doua ediție, vă prezentăm istoriile mai multor tineri și tinere care au studiat peste hotare, dar s-au întors să profeseze și să schimbe lucrurile acasă.

De asemenea, în cadrul campaniei, vom lansa și un concurs de internshipuri pentru studenți și studente, dar și pentru absolvenți (absolvente) ai (ale) universităților din Regatul Țărilor de Jos. Prin campania Moldova Brain Gain, #diez și Ambasada Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova își doresc să reconecteze studenții și studentele care-și fac studiile în peste hotare cu potențialul și oportunitățile de acasă, încurajându-i/încurajându-le astfel să revină după studii pentru a implementa bunele practici învățate peste hotare, contribuind astfel la schimbări pozitive acasă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Știri pentru tine