Inaugurarea Centrului de Angajabilitate Francofon la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău

Inaugurare_CentruAUF_UPSC-11

Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, în parteneriat cu Biroul Național al Agenției Universitare a Francofoniei în Republica Moldova, au inaugurat astăzi, 31 ianuarie 2023, Centrul de angajabilitate francofonă UPSC (Centre d’Employabilité Francophone UPSC), care se înscrie în numărul celor circa 40 de Centre de Angajabilitate Francofone deschise până acum în lume și va face parte din această rețea internațională pentru un schimb de bune practici.

Acest proiect prioritar face parte din Strategia Agenției Universitare a Francofoniei pentru perioada 2021-2025 și vizează angajabilitatea studenților și dezvoltarea antreprenoriatului.

Ce este un CEF?

Un spațiu multifuncțional, dotat cu tehnologie de ultimă oră, care își propune să fie un punct de întâlnire între studenți, profesori, angajatori, absolvenți și antreprenori, pentru a consolida capacitatea de angajare și integrare profesională a tinerilor. În procesul de formare profesională a tinerilor se va ține cont de cei patru poli de activitate ai unui CEF: consiliere, informare și tutorat de angajabilitate; formare complementară în competențe transversale; certificări profesionale; preincubarea antreprenorială. Studenții de la diferite facultăți vor beneficia de o bună consolidare a competențelor, de un schimb variat de bune practici cu profesioniști și alte activități dedicate angajabilității și antreprenoriatului.

La deschiderea ceremoniei au fost prezenți delegați ai Agenției Universitare a Francofoniei, administrația și colaboratorii instituției, reprezentanți ai diferitor instituții de învățământ universitar și preuniversitar, parteneri ai Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, reprezentanți ai mediului de afaceri, delegați ai Ambasadei Franței în Republica Moldova și ai Alianței Franceze din Moldova, alumni și studenți UPSC.

Rectorul Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, Alexandra Barbăneagră a adresat mulțumiri alese Agenției Universitare a Francofoniei și subliniat faptul că Centrul de Angajabilitate Francofon al UPSC este un proiect care face parte la fel din Strategia de dezvoltare a universității. Acest spațiu de servicii va fi pus la dispoziția studenților francofoni de la toate cele opt facultăți ale universității. Astfel, studenții vor avea multiple oportunități și perspective de dezvoltare profesională și personală, ceea ce va facilita angajabilitatea acestora și le vor dezvolta spiritul antreprenorial.

Prezent la eveniment, Directorul Regional al Biroului AUF pentru Europa Centrală şi de Est, Domnul Mohamed Ketata, a apreciat efortul francofonilor din regiune și al celor din Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, accentuând că acest proiect a fost posibil datorită parteneriatului dintre AUF și Universitate, iar Agenția Universitară a Francofoniei va susține universitățile membre în toate tipurile de activități francofone: cercetare, angajabilitate, cultură, învățământ, guvernanță, ș. a.

La rândul său, Claudia Vișan, responsabila Biroului Național AUF-Moldova, a felicitat comunitatea academică și studențească a universității cu această realizare frumoasă, menționând că facilitarea inserției profesionale a tinerilor va fi posibilă datorită unui ansamblu de servicii orientate spre consiliere și tutorat, dezvoltarea de soft skills, certificarea competențelor complementare și dezvoltarea aptitudinilor antreprenoriale ale studenților.

Domnul Simon Rigo, responsabil de misiunea lingvistică și universitară în cadrul Campus France, a salutat implementarea acestor feluri de proiecte, precum Centrul de Angajabilitate Francofon, în cadrul universităților din Republica Moldova, țară pe care a îndrăgit-o de când a venit în misiune aici.   

Reprezentata absolvenților UPSC, Ludmila GALBURA, care activează în calitate de profesor de limbă franceză și a deschis un birou de traduceri, prezentă la eveniment, a felicitat succesorii săi, actualii studenți, și a menționat că ei sunt norocoși de a avea oportunități antreprenoriale și de angajabilitate propuse de AUF și UPSC. Astfel, să profite de această șansă și vor putea mai ușor să se angajeze sau să-și deschidă propria afacere în viitor.

Ian-Claudiu Sarivan, student în anul III la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, a adus mulțumiri administrației universității și reprezentanților AUF, din partea tuturor studenților francofoni, pentru grija lor pentru viitorul tinerilor, reiterând activitățile frumoase care au fost organizate în cadrul proiectului CEF UPSC chiar și până la inaugurarea sa.

Responsabila CEF UPSC, doamna Natalia Celpan-Patic, a evidențiat numele tuturor celor care și-au adus aportul la inaugurarea Centrului de Angajabilitate Francofon la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău: Rectorul AUF, domnul Slim Khalbous; Directorul Regional AUF ECO, domnul Mohamed Ketata; Responsabila BN AUF-Moldova, doamna Claudia Vișan; Rectorul UPSC, doamna Alexandra Barbăneagră; Prorectorul UPSC, doamna Ludmila Armașu-Canțîr; Designerul UPSC, domnul Iurie Moisei, Contabila-șef UPSC, doamna Rodica Ojog; Șef Direcția de Tehnologii Informaționale, domnul Roman Cecan; Inginerul principal, domnul Mihai Benzari, Intendenta UPSC, Doamna Valentina Cebotari și colaboratoarele Secției de Relații Internaționale și Gestionarea Proiectelor, doamnele: Lilia Petriciuc, Olesea Gangan și Tatiana Petcu.

UPSC urează mult succes studenților francofoni și responsabililor proiectului!

# Adresă de contact: cef@upsc.md; CEF UPSC, strada I. Creangă, 1, blocul 1, etajul 6.

Acest material a fost scris și redactat de echipa UPSC. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez. 

Taguri: #PromoUPSC
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine