Cărțile sunt cea mai mare pasiune a ta? Participă la lansarea Programului de lectură „Chișinăul citește”

carte
Foto:Pixabay

Dacă nici o zi din viața ta nu trece fără ca să citești ceva, atunci acest articol este pentru tine! Mâine, 1 februarie 2023, Biblioteca Municipală „Bogdan Petriceicu Hasdeu” lansează ediția a XX-a a Programului de lectură „Chișinăul citește”.

Evenimentul se desfășoară în contextul Zilei Internaționale a Cititului Împreună, care, în acest an, se marchează la data de 1 februarie. Acesta va începe la ora 12.00 și va avea loc în incinta bibliotecii „Bogdan Petriceicu Hasdeu”, situată pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, nr. 148.

Scopul Programului „Chișinăul citește” constă în educarea culturii lecturii în comunitatea chișinăuiană, promovând și încurajând lectura ca mijloc de dezvoltare culturală și creativă, orientând cititorul spre valorile literare și artistice autohtone.

Pentru a cuprinde mai mulți cititori, programul de lectură vizează trei categorii de utilizatori:
# copii,
# adolescenţi,
# adulţi.

Pentru anul acesta, cele trei cărți, semnate de autori autohtoni, selectate și propuse spre lectură, sunt:
#1. Întâmplări cu tâlc, de Cristina Bujor – categoria copii;
#2. Montana, de Alexandru Popescu – categoria tineri;
#3. Patimile după Iov, semnată de Val Butnaru – categoria adulți.

Din programul evenimentului face parte lectura publică cu pasaje din cărțile menționate, ce vor fi citite de către actorii:
# Nicolae Jelescu, actor, director artistic al Teatrului Poetic „Alexei Mateevici”;
# Gabriela Lungu, actriță, Teatrul municipal de păpuși „Guguță”;
# Vlad Ropot, actor, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”.

Invitați de onoare ai evenimentului sunt: Angela Cutasevici, viceprimară a Municipiului Chișinău; Alina Tabacari, directoare interimară, Direcţia generală cultură și patrimoniu cultural; Maria Pilchin, scriitoare și critică literară; Dumitru Crudu, scriitor; Eugen Lungu, critic și istoric literar, eseist și editor. Activitatea va fi încununată de un superb moment artistic prezentat de Marin Bunea, violonist, dirijor, autor de aranjamente și compoziții populare de origine lăutărească.

Sursă: Biblioteca Municipală „Bogdan Petriceicu Hasdeu”

Menționăm că Programul de lectură „Chișinăul citește” se va desfășura în toate filialele Bibliotecii Municipale, în perioada februarie – noiembrie 2023, unde vor avea loc întruniri cu autorii volumelor incluse în program, realizându-se lecturi publice, prezentări de carte, discuții-dezbateri, sesiuni foto. Desigur, nu vor lipsi nici autografele.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine