De la începutul războiului în Ucraina, în orașul Melitopol, aproximativ 1 000 de cetățeni au fost răpiți. Cele mai importante evenimente din a 341-a zi de război

unian ucraina
Foto:unian.net

Astăzi este a 341-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină și nu doar în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.

🟣 Ca urmare a bombardamentelor armatei ruse în regiunea Harkiv, în jurul orei 10.20, un bărbat a fost omorât și o femeie a fost rănită. Șeful Administrației militare regionale (AMR) Harkiv, Oleh Sânehubov, a anunțat despre acest lucru pe Telegram.

🟣 De la începutul războiului în Ucraina, în orașul Melitopol, aproximativ 1 000 de persoane au fost răpite. Câteva mii au fost transportate forțat în alte regiuni sau în Rusia. Acest lucru a fost declarat de primarul din Melitopol, Ivan Fedorov, în timpul unui briefing, transmite unian.net. Potrivit lui Fedorov, rușii au dus ilegal în Crimeea cel puțin 3 500 de prizonieri care se aflau în centrele de corecție locale.
În plus, primarul a remarcat că, recent forțele ruse au emis un decret privind legalizarea închisorilor și a „torturii” în teritoriile ocupate.

🟣 Soldații ruși continuă să distrugă regiunea Donețk bombardând infrastructura și locuințele. Luni, 30 ianuarie, a fost deschis focul asupra unei zone rezidențiale. După cum a remarcat pe Telegram șeful AMR Donețk, Pavlo Kârâlenko, în urma atacului, o clădire cu cinci etaje și una cu două etaje, precum și trei case private au fost avariate. Kârâlenko a raportat și un rănit.

🟣 Franța și Australia au convenit asupra cooperării comune în producția și furnizarea de obuze de 155 mm pentru Ucraina, ca parte a sprijinului partenerilor în contracararea agresiunii ruse. Acest lucru a fost anunțat de ministrul francez al Forțelor Armate, Sébastien Lecornu. El a menționat că vor fi produse în comun câteva mii de obuze de 155 mm. Ministrul australian al apărării, Richard Marles, a numit acest acord un „proiect de mai multe milioane de dolari” între industriile de apărare din Australia și Franța.

🟣 Din cauza lovirii unei rachete rusești într-o clădire rezidențială din centrul orașului Harkiv, în seara zilei de 29 ianuarie, două aetaje ale clădirii au fost complet distruse. După cum a precizat șeful AMR Harkiv, Oleh Sânehubov, casa avariată ar putea fi demolată. În prezent, unitățile Serviciului de Stat de Urgență determină rata de accidentare a acestei case. Există riscul ca vreun zid să se prăbușească. Potrivit unian.net, oficialul a mai menționat că salvatorii examinează clădirile rezidențiale din apropiere, deoarece o rachetă rusă a lovit clădirile istorice din Harkiv și acoperișurile altor case ar putea fi, de asemenea, deteriorate de valul de explozie.

🟣 Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) vede semne că Rusia se pregătește pentru o nouă ofensivă împotriva Ucrainei. La Institutul CHEY în timpul vizitei sale în Republica Coreea, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că Putin și autoritățile de la Moscova nu se pregătesc pentru pace. „Vedem că se pregătesc pentru o nouă ofensivă, că mobilizează mai mulți soldați, 200 000 de oameni și poate chiar mai mulți. Că achiziționează în mod activ arme noi, mai multe muniții. Își măresc propria producție”, a spus el.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine