(vox) Teama de bacalaureat. Ce spun elevii claselor a XII-a și studenții care au trecut de acest examen

Colaj (1)

Elevii din clasele a XII-a trebuie să treacă de un ultim examen, cunoscut și ca „examenul maturității”, înainte de a se avânta într-o lume a posibilităților. Însă, în perioada de dinaintea examenului, o mare parte dintre elevi simt o oarecare frică, ce se poate manifesta diferit de la o persoană la altă, iar motivele apariției acestui sentiment sunt și mai diverse. Noi ne-am propus să vedem ce spun elevii referitor la frica de examenul de bacalaureat, dar și ce spun cei care deja au trecut de această etapă. Pe cei din urmă i-am mai întrebat ce ar face diferit dacă ar fi acum în pragul examenelor și ce sfaturi le oferă absolvenților din anul acesta.

Ce spun elevii claselor a XII-a

Marius Boboc, elev la IPLT „Liviu Deleanu”
„În viziunea mea, frica de bac este o stare de stres pe care fiecare elev o trăiește, existând o presiune din mai multe aspecte. Fiecare elev dorește să studieze la o universitate excepțională, iar pentru aceasta e nevoie de rezultate cât mai bune la examen. Mulți elevi se stresează cu gândul că nu vor cunoaște unele subiecte, care le vor crea probleme în a susține examenul la cel mai înalt nivel. Pe lângă aceasta, o problemă cu care se confruntă mai mulți elevi, printre care și eu, este utilizarea necorespunzătoare a timpului, care duce la lipsa de concentrare și la rezolvarea parțială sau incorectă a unor exerciții. În așa caz, dacă e să luăm expresia din engleză cool under pressure, cred că mai mulți tineri ar reprezenta exact opusul, persistând emoțiile în timpul sesiunii. Lipsa de pregătire suficientă consider că este, de asemenea, un factor care creează o stare de stres. Elevii au impresia că nu vor reține mai multe subiecte dintre cele pe care le repetă pentru o anumită disciplină, cum ar fi istoria, dar și pentru că există un material foarte mare ce trebuie învățat pentru susținerea cu brio. Desigur că elevii pot diminua din acest stres doar acționând și mai puțin să se aștepte la niște schimbări în favoarea lor din partea guvernului. Sugerez fiecărui elev să discute cu persoane care au susținut deja acest examen pentru a înțelege mai bine cum pot fi controlate unele stări și cum ar fi să acționezi cel mai bine. Pe lângă aceasta, studierea continuă și exersarea sunt cele mai eficiente instrumente, de aceea ance.gov.md este locul potrivit pentru a-ți testa cunoștințele. Pe acest site vei găsi sesiunile anterioare, iar rezolvându-le vei înțelege cu ce probleme te-ai putea confrunta în timpul sesiunii și unde mai ai de muncit. Și nu în ultimul rând, fii încrezător că vei reuși, că vei susține examenele pe notele dorite și că vei deveni ceea ce îți dorești. Hai că tu poți!”

Sorina Schirliu, elevă la IPLT „Liviu Deleanu”
„Presupun că teama de examenul de bacalaureat nu este nimic altceva decât o stare permanentă de încordare și presiune, cauzate de frica apropierii acestuia. Aceasta apare din cauza mai multor factori precum: studiul insuficient pe parcursul celor trei ani de liceu, presiunea din partea profesorilor, conștientizarea importanței examenului pentru formarea ulterioară a personalității ca intelectual, cauze de natură emoțională, întrucât fiecare percepe responsabilitatea promovării unui examen diferit, prin reacții diferite. Nu pot să afirm că există aspecte ale probei de bacalaureat care mi-ar provoca neapărat sentimentul de frică, întrucât am transpus teoria profesorilor în practica rezolvării testelor, cu alternanțe studiu-odihnă care îmi oferă randament maxim. Totuși, își are undeva locul umbra neliniștii de a nu putea răspunde integral la unele cerințe din test, dar, până la urmă, trăim într-o lume relativă, unde greșelile sunt relative și admisibile. Nu pot scrie pe foaia de examen mai mult decât știu deja. Neliniștea apropierii examenului se manifestă prin incertitudine, atunci când elevul se află între soluția enigmei și enigma soluției. Și, în final, schimbarea începe cu noi înșine. Este necesar ca absolvenții treptei liceale să: conștientizeze faptul că bacul mai este numit și «examenul maturității», deci este esențială manifestarea inteligenței emoționale adulte, să studieze constant în cadrul orelor de curs și, totodată, să fie autodidacți, să analizeze atent baremul testelor de bacalaureat pentru a ști exact cum să obțină punctaj maxim. Ceea ce ține de Ministerul Educației, cred că responsabilitatea primordială este de a asigura cu cadre didactice calificate toate treptele de implicare în organizarea armonioasă a probei, cât și aprecierea justă a testelor.”

Stela Para, elevă la IPLT „Liviu Deleanu”
„Frica de bac nu este nimic mai mult decât emoția firească acompaniată adesea de stresul de dinaintea unui eveniment important cu o pondere semnificativă. De cele mai multe ori tindem să fim stresați sau să ne temem de ceea ce nu cunoaștem. Consider că în rândul multor elevi frica de bac se trage din insuficiența de pregătire. Pe parcursul anilor de liceu, am auzit de mai multe ori expresia «bacalaureatul este o loterie», atât de la profesori, cât și de la absolvenți, iar eu nu mă consider o persoană norocoasă. Am o oarecare reținere vizavi de procesul de rectificare a lucrărilor, la capitolul comprehensiune a ideilor mele, din partea evaluatorului. Așa cum am menționat mai sus, sentimentul de teamă este însoțit inevitabil de stres, dar care se conturează mai bine în pragul momentului decisiv. La fiecare în parte acesta se poate manifesta diferit, însă momentan n-am reușit să identific nicio formă de comportare a acestuia nici la mine, nici la colegii mei. La nivel individual, fiecare licean este însărcinat cu responsabilitatea de a se pregăti constant și consecvent, atât singular, cât și în cadrul orelor, de susținerea cu succes a «examenului maturității», tocmai asta este ceea ce trebuie de făcut pentru a elimina temerile nedorite și stresul inoportun de dinaintea sesiunii de examene. Consider că MEC trebuie să contribuie prin formularea concisă a exercițiilor din testele de bac, prin asigurarea desfășurării sesiunii în condiții optime pentru absolvenți, precum și prin crearea unui mediu favorabil evaluării lucrărilor de către profesori.”

Ce spun studenții care au susținut deja bacalaureatul

Tatiana Iazadji, studentă la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Economie
„Când mă gândeam că se apropie perioada de bacalaureat, simțeam un sentiment de frică, gândindu-mă că acest test va avea un impact major asupra viitorul meu. Învățăm intens ca așteptările mele să devină realitate, pentru ca tot ceea ce am învățat până acum să de-a roade. Sentimentul de neliniște se accentua îndeosebi în perioada primăverii, când mai rămâneau câțiva pași până la sesiune. Din fericire, nu m-am lăsat copleșită de acel sentiment încercând să gândesc pozitiv pentru ca să reușesc să mă concentrez, iar acest lucru a dus la rezultate frumoase. Privind însă acum în urmă, îmi dau seama că acea teamă nu a fost justificată, că, până la urmă, indiferent de ce rezultate a obținut la bacalaureat, fiecare și-a găsit drumul său în viață. De aceea, un sfat de la mine către toți cei care au de susținut bacalaureatul: fiți pozitivi, treceți peste frică, căci o notă nu va putea niciodată să vă eticheteze ca personalitate, fiindcă fiecare dintre voi e unic și deosebit.”

Alexandru Mihalachi, student la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Științe Economice
„Înaintea examenului de bacalaureat nu am simțit frică, dat fiind faptul că pregătirea oferită de profesori și informația studiată pe cont propriu mi-au oferit încrederea în forțele proprii, dar, în același timp, nu pot spune că emoțiile din dimineața zilei de examen nu au influențat rezultatele, însă acestea nu au avut un impact major. În momentul când primești testul și până se sigilează lucrarea, ești într-o stare mai tensionată, dar e foarte important să te concentrezi și să analizezi cu atenție subiectele, pentru a nu comite greșeli din neatenție. Dacă aș fi acum în pragul examenelor, aș fi la fel de sigur în propriile forțe și cunoștințe. Absolvenților din anul acesta le-aș recomanda să se pregătească sistematic, deoarece doar așa vor putea obține note cât mai mari. De asemenea, ai nevoie de cunoaștere detaliată și precisă a unităților de curs, de capacitate de exprimare liberă, coerentă și, cel mai important, argumentată. Doar argumentându-ți opinia vei putea obține un rezultat pe măsura așteptărilor, așa că îi îndemn pe toți cei care încă nu au început pregătirile, să le înceapă. Iar pe final, vreau să le urez tuturor succes. Fiți încrezători în ceea ce cunoașteți, lăsați temerile deoparte și, desigur, învățați. Doar învățând veți putea obține rezultate frumoase!”

Michelle Belețchii, studentă la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Psihologie
„Înainte de examenul de bacalaureat, nu simțeam atât frică, cât îngrijorare, care în mare parte se manifesta prin gândire risipită și idei haotice. Frica simțită nu mi-a afectat rezultatele absolut deloc, pentru că eram încrezătoare în cunoștințele mele și eram pregătită pentru examen. Însă, dacă aș fi fost din nou în pragul examenelor, probabil că aș fi mult mai calmă știind cum are loc însăși procesul de examinare. Sfaturile ce le ofer elevilor care urmează să susțină acest examen sunt:
# învățați la timp și nu veți avea nevoie să repetați toată curricula în ultimul moment;
# nu atrageți atenția la amenințările profesorilor care fac aluzii la posibilele voastre rezultate! Practic întotdeauna elevii scriu mult mai bine decât se așteaptă profesorii;
# încercați să acoperiți toți itemii care vi se propun, măcar cu câteva idei de bază! Mai bine puțin decât nimic;
# nu încercați să copiați, vă veți emoționa dublu;
# folosiți timpul rațional, gândiți înainte de a scrie, nu scrieți întreaga lucrare pe maculator, va rămâne prea puțin timp pentru a rescrie pe test.
Iar pe final, nota obținută nu vă determină și nu are nicio valoare de fapt.”

Sesiunea de bacalaureat în acest an începe pe 2 iunie și va dura până pe 20 iunie. Orarul desfășurat îl găsești aici. Pentru a fi la curent cu toate noutățile legate de bacalaureat, își sugerăm să urmărești tagul nostru dedicat acestui examen BAC 2023.

Autoare: Anastasia Rusu

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine