Parteneriate educaționale în cadrul Academiei de Securitate Cibernetică, cu suportul proiectului tehnologiile viitorului, finanțat de USAID și Guvernul Suediei

042-1536×1025

Trăim vremuri deloc simple: lumea s-a schimbat, iar fără IT sau competențe digitale nu faci față progresului. Riscurile asociate cresc direct proporțional cu accesibilitatea informației, iar șansele de compromitere a acestora și pierdere a reputației sunt foarte mari. Pentru a combate atacurile cibernetice, este necesar să sporim cultura informațională a populației, să pregătim specialiști în domeniu, să dezvoltăm aptitudini digitale, care să răspundă nevoilor societății contemporane. Situația și-ar găsi o soluție viabilă în Academia de Securitate Cibernetica, care urmează a fi implementată în curând la UTM, cu suportul Proiectului Tehnologiile Viitorului (Innovate Moldova), finanțat de USAID și Guvernul Suediei.

O întrevedere cu cei mai fideli și versați parteneri – producători în domeniu a avut loc ieri, 25 ianuarie 2023, la UTM. Magda Jianu, directoare vânzări comerciale, Europa de Est, Orientul Mijlociu și Africa la Palo Alto Networks, și Andrian Cornei, director general Xontech Systems/ reprezentantul Palo Alto Networks în Republica Moldova, au venit cu idei și soluții pentru diverse scenarii de caz în domeniul securității cibernetice, idei care să completeze conținutul cursurilor predate studenților, cadrelor didactice, funcționarilor publici – specialiști care urmează să suplinească deficitul de personal în domeniul securității cibernetice.

Dat fiind faptul că în cadrul Academiei de Securitate Cibernetică este nevoie de parteneri strategici, care oferă unele din cele mai bune soluții de securitate cibernetică la nivel global, UTM  salută prezența și participarea la dialog a managerilor companiilor multinaționale care sunt alături în acest demers. A fost, de fapt, o continuare a dialogului inițiat acum două săptămâni, în cadrul meetingului online din 10 ianuarie, în vederea sporirii calității programelor de studii în domeniul Securității Informaționale. Rolul Academiei este de a asigura educația IT, bazată pe consolidare în domeniul securității cibernetice, contribuind la eliminarea lacunelor în materie de competențe pe acest segment.

Dinu Țurcanu, prorector Digitalizare, UTM, dar și coordonatorul strategic al noii entități – Academia de Securitate Cibernetică, și-a exprimat optimismul pentru succesul activității noii Academii. D-sa a salutat gestul multinaționalei Palo Alto Networks, care se oferă să susțină Universitatea Tehnică a Moldovei cu soluții de top în securitatea cibernetică – Strata, Prisma, Cortex, precum și în dezvoltarea platformelor, sistemelor avansate de firewall și soluțiilor cloud-based, conducând la performanțe maxime într-un mediu IT în continuă schimbare.

Factorii care au contribuit la crearea Academiei de Securitate Cibernetică sunt: numărul sporit de atacuri cibernetice din cadrul instituțiilor statului, războiul de la graniță, necesitatea stringentă de a preveni ulterioarele atacuri online și oferirea metodelor de protecție în spațiul virtual. În toate inițiativele și strategiile de implementare, prorectorul UTM Dinu Țurcanu, coordonatorul strategic al noii entități Academiei de Securitate Cibernetică, s-a arătat deschis pentru colaborare, susținând educația IT, în special pe segmentul Securității Cibernetice.

„Ne dorim ca traseul educațional, dar și cursurile pe care le vor urma studenții, masteranzii, doctoranzii, dar și angajații autorităţilor publice sau private să fie de calitate şi să acopere diverse scenarii de caz și exprimăm sincere mulțumiri partenerilor noștri pentru deschiderea de care dau dovadă.” a concluzionat dl prorector.

Amintim că în luna decembrie 2022, patru instituții-cheie din ecosistemul TIC al RM au semnat acordul de parteneriat privind înființarea Academiei de Securitate Cibernetică la UTM, cu investiții de zeci de milioane de lei.

Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez. 

Taguri: #PromoUTM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine