Orașul Soledar a fost ocupat în totalitate de armata rusă. Cele mai importante evenimente din a 336-a zi de război

flag ucraina
Foto:unian.net

Astăzi este a 336-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină și nu doar în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.,

🟣 Președintele Ucrainei, Volodâmâr Zelenski, a semnat o lege privind întărirea responsabilităților personalului militar sub legea marțială sau în situație de luptă în țară. De acum înainte, pedepsele pentru abandonarea neautorizată a unei unități militare sau a locului de serviciu, precum și dezertarea, abandonarea neautorizată a câmpului de luptă sau refuzul de a folosi arme, nesupunerea și nerespectarea ordinelor militare au fost înăsprite. Această informație a fost publicată pe site-ului Radei Supreme.

🟣 Au fost stabilite faptele de violență sexuală împotriva copiilor de către armata rusă. Despre acest fapt a anunțat comisara pentru drepturile omului a Bosniei și Herțegovinei, membra Comisiei internaționale de anchetă a ONU privind încălcările din Ucraina, Jasminka Džumhur. După cum a remarcat aceasta într-un interviu pentru Radio Svoboda, comisia a constatat că pe teritoriul Ucrainei au fost comise crime de război, încălcări ale drepturilor omului și ale dreptului internațional umanitar.

🟣 Statele Unite ale Americii a decis să transfere Ucrainei 31 de tancuri M1 Abrams. Potrivit informațiilor, costul acestui nou pachet de ajutor militar va estima suma de 400 de milioane de dolari.

🟣 Forțele de Apărare ucrainene au anunțat că au părăsit orașul Soledar din regiunea Donețk. Astfel, momentan, armata rusă ocupă acest teritoriu. Conform portalului ucrainean suspilne.media, o astfel de decizie a fost luată pentru a salva viețile militarilor armatei ucrainene.

🟣 Germania va transmite Ucrainei 14 tancuri Leopard 2 și va permite celorlalte țări să reexporte tancurile de producție germană. Astfel, în scurt timp, Ucraina va primi peste 100 de tancuri Leopard 2, transmite Bloomberg.

Mai multe detalii găsiți aici.

🟣 Astăzi în Belarus au fost ridicate avioanele militare în aer. Potrivit grupului de monitorizare Belaruski Haiun, a fost ridicată în aer o aeronavă de detectare și control radar cu rază lungă de acțiune A-50U, cu ajutorul căreia armata rusă determină țintele pentru atacuri.

🟣 Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a menționat că autoritățile ruse recrutează cetățeni ai Ucrainei aflați în închisorile din Federația Rusă. Aceștia ar fi fost duși acolo cu forța.

🟣 Astăzi, 25 ianuarie, președintele Ucrainei, Volodâmâr Zelenski, și-a serbat aniversarea de 45 de ani. În acest context, soția sa, Olena Zelenska a venit cu un mesaj de felicitare.

„Sunt adesea întrebată cum s-a schimbat anul acesta. Și mereu răspund: «Nu s-a schimbat. El este la fel. Același tip pe care l-am întâlnit când aveam 17 ani». Dar, de fapt, ceva s-a schimbat: acum zâmbești mult mai puțin. Spre exemplu, ca în această fotografie… îți doresc mai multe motive să zâmbești. Și știi de ce mai este nevoie. Toți știm. Ai destulă încăpățânare. Principalul lucru este să ai suficientă sănătate. Așa că te rog să fii sănătos! Vreau să zâmbesc mereu cu tine. Dă-mi această oportunitate!”, a menționat prima doamnă a Ucrainei pe rețelele de socializare.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine