„Cheia succesului a fost studiul individual.” O absolventă care a avut 10 pe linie la bac povestește cum a atins această performanță

colaj (14)
Foto:Sursă foto: Elena Varanița/arhivă personală

Au rămas mai puțin de cinci luni până la examenul național de bacalaureat 2023. De aceea, echipa #diez a decis să vă prezinte experiența a 10 absolvenți dintre acei 49 care au obținut nota 10 pe linie la sesiunea de bacalaureat din 2022. Cea de-a treia tânără care va împărtăși din experiența sa de la examenele de bacalaureat este Elena Varanița, absolventa Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din orașul Tiraspol. În prezent, Elena studiază la Facultatea de Relații Economice Internațioale în cadrul Academiei de Studii Economice din București.

Elena a studiat la profil umanist, astfel a susținut examenele de bacalaureat la limba și literatura română, la limba engleză, la istorie și la chimie. Dintre toate, examenul la istorie i s-a părut tinerei cel mai dificil. „Istoria a fost disciplina care mi s-a părut cea mai dificilă și a solicitat cel mai mult efort în perioada de pregătire, dar și în timpul examenului. Pe lângă volumul vast al materiei, această disciplină presupune perfectă exactitate și claritate la formularea răspunsului și solicită aprofundare în materia studiată”, a declarat tânăra.

Pentru a-și asigura succesul la bac, Elena s-a pregătit minuțios încă din primul an de liceu, respectiv a urmat câteva cursuri la limba engleză și a luat ore suplimentare la chimie. „Pentru a obține rezultate excepționale, este mereu nevoie de extraefort. Cheia succesului a fost studiul individual pe care l-am făcut din dorința de a extinde orizontul cunoștințelor pe lângă materia predată la liceu. Totuși, am făcut câteva ore suplimentare la chimie și am urmat cursuri de limba engleză la nivelul C1 în clasa a 10-a”, susține dânsa.

Sursă: Elena Varanița/arhivă personală

Dacă dorești să înregistrezi rezultate bune la examenul de bacalaureat, îți recomandăm să ții cont de sugestiile ce urmează, formulate în baza experienței Elenei Varanița.

#1. Atitudine. Le-aș sugera tuturor tinerilor care urmează să susțină bacalaureatul să nu perceapă studiile drept obligație, ci ca pe o modalitate de dezvoltare personală.

#2. Responsabilitate. Nu procrastinați în așteptarea motivației de a învăța, începeți pregătirea cât mai curând și veți obține rezultatele dorite.

#3. Atenție. Analizați atent structura și baremul testelor de pregătire pentru examenele pe care urmează să le susțineți. Scrieți cât mai simplu și structurat, îndepliniți exact cerințele din subiect și evitați exprimarea vagă pentru a obține punctajul complet.

#4. Armonie. În final, nu vă stresați și nu vă faceți griji inutile, în schimb, folosiți timpul de care dispuneți cât mai rațional și eficient.

Sursă: Elena Varanița/arhivă personală

Elena Varanița afirmă că nu a avut niciodată drept scop clar obținerea a patru note de 10 la examenele de bacalaureat, însă este absolut sigură că acest rezultat este recompensa pentru munca depusă de-a lungul anilor de studii.
„Indiscutabil, calea a fost lungă și anevoioasă, însă nu există efort fără recompensă. Rezultatele mele de la examen sunt consecința muncii asidue și disciplinate, nu doar înaintea examenelor, ci pe tot parcursul treptei liceale. Este de remarcat și munca cadrelor didactice de la Liceul Teoretic «Lucian Blaga», care cu o mână caldă m-au îndrumat spre calea succesului. Nu am avut niciodată drept scop obținerea celor patru note de 10 la examenele de bacalaureat, acestea fiind o modalitate de verificare și consolidare a cunoștințelor acumulate la liceu. Acest examen m-a ajutat să-mi depășesc limitele personale și să-mi demonstrez că sunt capabilă să obțin succes în condițiile în care depun suficient efort.”

Sursă foto: Elena Varanița/arhivă personală

Lista completă a elevilor și elevelor care au obținut 10 pe linie la sesiunea de bacalaureat 2022 poate fi văzută aici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine