„Învățați sistematic.“ Sugestiile unei absolvente cu 10 pe linie la bacalaureat pentru a avea succes la examen

colaj (12)
Foto:Sursă foto: Olivia Vascan/arhivă personală

Au rămas mai puțin de cinci luni până la examenul național de bacalaureat 2023. De aceea, echipa #diez a decis să vă prezinte experiența a 10 absolvenți dintre acei 49 care au obținut nota 10 pe linie la sesiunea de bacalaureat din 2022. Prima protagonistă pe care am intervievat-o este Olivia Vascan. Ea a absolvit Liceul Teoretic „Ion Luca Caragiale” din Orhei, iar în prezent își face studiile la Facultatea de Drept din cadrul Universității de Stat din Moldova.

Olivia a susținut examenul de bacalaureat la limba română, la matematică și la fizică, iar la limba franceză a avut nota 10 din oficiu. Dintre toate, cea mai dificilă disciplină i s-a părut limba română. „Nefiind o disciplină reală, examenul la limba și literatura română este mai dificil decât pare, respectiv interpretarea și evaluarea testelor poate fi subiectivă”, afirmă Olivia.

Tânăra recunoaște că s-a pregătit intensiv pentru examenele de bacalaureat, însă era conștientă de faptul că rezultatele ar fi putut fi mai puțin îmbucurătoare. De aceea, în ultimul an de liceu și-a luat ore suplimentare la matematică. Totodată, Olivia afirmă că 10 pe linie la bac nu a fost un scop bine definit, ea fiind decisă să se bucure de orice rezultat pe care l-ar fi obținut.

Sursă: Olivia Vascan/arhivă personală

Pentru viitorii absolvenți care aspiră la rezultate pozitive în urma examenului de bacalaureat, Olivia propune sugestiile ce urmează.

#1. Emoțiile. Cel mai mare dușman al vostru în timpul unui examen sunt emoțiile. Încercați să vă debarasați de ele și demonstrați evaluatorului adevăratul vostru potențial.

#2. Odihna. Mergeți la examen odihniți. Asigurați-vă că în noaptea dinaintea examenului dormiți suficient ca în ziua examenului să aveți mintea lucidă și să vă puteți concentra asupra testului.

#3. Responsabilitatea. Învățați sistematic. Asta vă va ajuta la gestionarea emoțiilor, deoarece este mult mai ușor să fii liniștit(ă) când știi că ai învățat. Totodată, învățarea sistematică va face recapitularea mai ușoară.

Sursă: Olivia Vascan/arhivă personală

În prezent, Olivia studiază la Facultatea de Drept din cadrul USM, filiera francofonă. Aici, tânăra continuă să înregistreze rezultate remarcabile la învățătură și să își exploreze potențialul la maximum.

Lista completă a elevilor și elevelor care au obținut 10 pe linie la sesiunea de bacalaureat 2022 poate fi văzută aici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine