Top 10 cele mai bune cărți din toate timpurile, potrivit cititorilor Goodreads

carti
Foto:Să ucizi o pasăre cântătoare/Sub aceeași stea/Ferma animalelor

Cărțile contribuie la formarea și dezvoltarea noastră pe plan profesional și personal. Lectura reprezintă un mod util și plăcut de a petrece timpul. Platforma Goodreads în fiecare an își provoacă utilizatorii să citească cât mai mult, iar cei din urmă au format o listă cu cele mai îndrăgite cărți de-a lungul timpului. Echipa #diez vă prezintă primele 10 care se află pe listă.

#1. Jocurile foamei (The Hunger Games)

Sursă foto: ofamilylearningtogether

Jocurile foamei este o carte scrisă de Suzanne Collins, fiind votată de către 34 676 de persoane.

Despre carte: „În ruinele unui loc cunoscut cândva sub numele de America de Nord se află națiunea Panem, un Capitoliu strălucitor înconjurat de douăsprezece districte periferice. Capitoliul este aspru și crud și ține districtele în frâu, obligându-le pe toate să trimită un băiat și o fată cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani să participe la Jocurile Foamei, o luptă până la moarte în direct la televizor. Katniss Everdeen, în vârstă de 16 ani, care locuiește singură cu mama și sora ei mai mică, consideră că este o condamnare la moarte atunci când face un pas înainte pentru a lua locul surorii sale în cadrul Jocurilor. Dar Katniss a mai fost aproape de moarte și înainte – iar supraviețuirea, pentru ea, este o a doua natură. Fără să vrea cu adevărat, ea devine o concurentă. Dar dacă vrea să câștige, va trebui să înceapă să facă alegeri care pun în balanță supraviețuirea împotriva umanității și viața împotriva iubirii.”

#2. Harry Potter și Ordinul Phoenix (Harry Potter and the Order of the Phoenix)

Sursă foto: ign.com

Harry Potter și Ordinul Phoenix este o carte scrisă de J.K. Rowling, fiind votată de către 29 843 de persoane.

Despre carte: „Harry Potter este pe cale să înceapă cel de-al cincilea an la Școala Hogwarts de Vrăjitorie și Magie. Spre deosebire de majoritatea elevilor, Harry nu se bucură niciodată de vacanța de vară, dar vara aceasta este chiar mai rea decât de obicei. Dursley, desigur, îi fac viața un calvar, dar chiar și cei mai buni prieteni ai săi, Ron și Hermione, par să-l neglijeze. Harry s-a săturat. Începe să creadă că trebuie să facă ceva, orice, pentru a-și schimba situația, când vacanța de vară se încheie într-un mod foarte dramatic. Ceea ce Harry este pe cale să descopere în noul său an la Hogwarts îi va întoarce lumea cu susul în jos.”

#3. Mândrie şi Prejudecată (Pride & Prejudice)

Mândrie şi Prejudecată este o carte scrisă de Jane Austen, fiind votată de către 24 863 de persoane.

Despre carte: De la succesul său imediat, în 1813, Mândrie și prejudecată a rămas unul dintre cele mai populare romane din limba engleză. Jane Austen a numit această lucrare strălucitoare „propriul ei copil drag”, iar pe eroina sa plină de viață, Elizabeth Bennet, „o creatură încântătoare, așa cum a apărut vreodată pe hârtie”. Confruntarea romantică dintre Elizabeth cea plină de opinii și mândrul ei iubit, domnul Darcy, este o splendidă performanță de luptă civilizată. Iar ingeniozitatea radiantă a lui Jane Austen strălucește în timp ce personajele ei dansează un delicat cvadrila de flirt și intrigă, făcând din această carte cea mai superbă comedie a manierelor din Anglia perioadei Regenței.

#4. Să ucizi o pasăre cântătoare (To Kill a Mockingbird)

Sursă foto: crosscut.com

Să ucizi o pasăre cântătoare este o carte scrisă de Harper Lee, fiind votată de către 23 268 de persoane.

Despre carte: Compătimitoare, dramatică și profund emoționantă, „Să ucizi o pasăre cântătoare” îi duce pe cititori la rădăcinile comportamentului uman – la inocență și experiență, bunătate și cruzime, dragoste și ură, umor și patetism. Acum, cu peste 18 milioane de exemplare tipărite și tradusă în patruzeci de limbi, această poveste regională scrisă de o tânără din Alabama revendică o atracție universală. Harper Lee a considerat întotdeauna cartea sa ca fiind o simplă poveste de dragoste. Astăzi, ea este considerată o capodoperă a literaturii americane.

#5. Hoţul de cărţi (The Book Thief)

Sursă foto: IMBd

Hoțul de Cărți este o carte scrisă de Markus Zusak, fiind votată de către 16 879 de persoane.

Despre carte: „Suntem în 1939. Germania nazistă. Țara își ține respirația. Moartea nu a fost niciodată mai ocupată și va fi și mai ocupată.

Lângă mormântul fratelui ei, viața lui Liesel se schimbă atunci când ridică un singur obiect, parțial ascuns în zăpadă. Este Manualul groparului, lăsat acolo din greșeală, și este primul ei act de furt de cărți. Astfel începe o poveste de dragoste cu cărțile și cuvintele, pe măsură ce Liesel, cu ajutorul tatălui ei adoptiv care cântă la acordeon, învață să citească. Curând, ea fură cărți de la arderea cărților de către naziști, din biblioteca soției primarului și de oriunde se găsesc cărți.

Dar acestea sunt vremuri periculoase. Când familia adoptivă a lui Liesel ascunde un evreu în pivniță, lumea lui Liesel este atât deschisă, cât și închisă.

Într-o scriitură superb lucrată, care arde de intensitate, autorul premiat Markus Zusak ne-a oferit una dintre cele mai durabile povești ale timpului nostru.”

#6. Amurg (Twilight)

Sursă foto: lbyr.com

Amurg este o carte scrisă de Stephenie Meyer, fiind votată de către 16 158 de persoane.

Despre carte: „Despre trei lucruri am fost absolut sigur. În primul rând, Edward era un vampir. În al doilea rând, exista o parte din el – și nu știam cât de dominantă ar putea fi această parte – care era însetată de sângele meu. Și în al treilea rând, eram îndrăgostită necondiționat și irevocabil de el. Profund seducătoare și extraordinar de plină de suspans, Twilight este o poveste de dragoste cu mușcătură.”

#7. Ferma animalelor (Animal Farm)

Sursă foto: booksupnorth

Ferma animalelor este o carte scrisă de George Orwell, fiind votată de către 15 017 persoane.

Despre carte: „O fermă este preluată de animalele sale suprasolicitate și maltratate. Cu un idealism înflăcărat și sloganuri emoționante, acestea își propun să creeze un paradis al progresului, justiției și egalității. Astfel se pregătește terenul pentru una dintre cele mai grăitoare fabule satirice scrise vreodată – un basm cu tăișuri ascuțite pentru adulți care înregistrează evoluția de la revoluția împotriva tiraniei la un totalitarism la fel de teribil. Atunci când Ferma animalelor a fost publicată pentru prima dată, Rusia stalinistă era văzută ca o țintă. Astăzi este devastator de clar că oriunde și oricând libertatea este atacată, sub orice drapel, claritatea tăioasă și comicul sălbatic al capodoperei lui George Orwell au un sens și un mesaj încă feroce de actualitate.”

#8. Cronicile din Narnia (The Chronicles of Narnia)

Sursă foto: elefant.md

Cronicile din Narnia este o carte scrisă de C.S. Lewis, fiind votată de către 14 178 de persoane.

Despre carte: „În ultimii cincizeci de ani, Cronicile din Narnia au depășit genul fantasy pentru a deveni parte din canonul literaturii clasice. Fiecare dintre cele șapte cărți este o capodoperă, atrăgându-l pe cititor într-un tărâm în care magia întâlnește realitatea, iar rezultatul este o lume fictivă a cărei anvergură a fascinat generații întregi. Cronicile din Narnia continuă să captiveze fanii cu aventuri, personaje și adevăruri care vorbesc cititorilor de toate vârstele, chiar și la cincizeci de ani după ce au fost publicate pentru prima dată.”

#9. Stăpânul inelelor (The Lord of the Rings)

Sursă foto: esquire.com

Stăpânul inelelor este o carte scrisă de J.R.R. Tolkien, fiind votată de către 14 003 persoane.

Despre carte: „Stăpânul Inelelor povestește despre marea căutare întreprinsă de Frodo Baggins și de Frăția Inelului: Vrăjitorul Gandalf, hobbiții Merry, Pippin și Sam, piticul Gimli, elful Legolas, Boromir din Gondor și un străin înalt și misterios numit Strider. Capodopera în trei volume a lui J.R.R. Tolkien este în același timp un mit clasic și un basm modern – o poveste de aventură înaltă și eroică plasată în peisajul de neuitat al Pământului de Mijloc.”

#10. Sub aceeaşi stea (The Fault in Our Stars)

Sursă foto: whatshotblog.com

Sub aceeași stea este o carte scrisă de John Green, fiind votată de către 12 823 persoane.

Despre carte: „În ciuda miracolului medical de reducere a tumorii care i-a mai adus câțiva ani, Hazel nu a fost niciodată decât în fază terminală, ultimul ei capitol fiind înscris în momentul diagnosticului. Dar când o superbă întorsătură de situație, pe nume Augustus Waters, apare brusc la Grupul de sprijin pentru copiii cu cancer, povestea lui Hazel este pe cale să fie complet rescrisă. Perspicace, îndrăzneață, ireverențioasă și crudă, Sub aceeași stea este cea mai ambițioasă și mai sfâșietoare lucrare de până acum a autorului premiat John Green, care explorează în mod strălucit chestiunea amuzantă, palpitantă și tragică a faptului de a fi în viață și de a iubi.”


Vedeți și cine sunt cei mai activi cititori din Moldova care au scris recenzii pe Goodreads în 2022.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine