ANRE a adoptat noi măsuri de prevenire a unor eventuale deconectări în sistemul electroenergetic

lumina energie electrica
Foto:valdoise.fr

Ieri, 5 ianuarie, în cadrul ședinței Consiliului de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), a fost dispusă implementarea de către operatorii de sistem și producătorii de energie electrică a unor măsuri pentru prevenirea situațiilor excepționale în sistemul electroenergetic din Republica Moldova în cazul unor eventuale deconectări avariate, se arată în comunicatul transmis de către ANRE.

În cadrul ședinței s-a menționat despre cercetările efectuate pentru a determina circumstanțe deconectării avariate produse la data de 23 noiembrie 2022. În acest sens, ANRE a instituit o comisie de cercetare cu participarea reprezentanților Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, operatorilor de sistem și producătorilor de energie electrică. În perioada 5-16 decembrie 2022 aceștia au analizat cauzele, circumstanțele și acțiunile de restabilire a alimentării cu energie electrică, și au identificat dificultățile întâmpinate de întreprinderile electroenergetice.

Rezultatele cercetării au fost expuse într-un raport în care au fost stabilite măsurile necesare supuse implementării în scopul prevenirii situațiilor excepționale în sistemul electroenergetic din Republica Moldova.

Prin hotărârea Consiliului de Administrație a fost dispusă realizarea următoarelor măsuri de prevenire a situațiilor excepționale în sistemul electroenergetic:
# elaborarea Convenției de colaborare dintre operatorii sistemelor de transport a energiei electrice din Republica Moldova, România și Ucraina;
# actualizarea instrucțiunilor de interacțiune dintre operatorii de sistem;
# actualizarea instrucțiunilor de lichidare a avariilor;
# alte măsuri tehnice.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine