În ianuarie, Moldovagaz va achiziționa gaze naturale de la Gazprom la un preț mai mare decât în decembrie

gaz
Foto:Kwon Junho

Prețul de achiziție al gazelor naturale furnizate de SAP „Gazprom”, pentru luna ianuarie, va fi de aproximativ 1 230 de dolari pentru 1 000 de metri cubi. Despre acest lucru a anunțat președintele SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, într-o postare pe Telegram.

Conform formulei de determinare a prețului de achiziție, valoarea finală a acestuia va fi determinată după data de 10 ianuarie. Întregul volum de gaz de la furnizorul rus va fi transmis către malul stâng al Nistrului. Gazele naturale vor fi folosite inclusiv pentru producerea de energie electrică pentru malul drept al Nistrului.


În luna decembrie, Republica Moldova a achiziționat gaze naturale la prețul de 785 de dolari pentru 1 000 m³.

De asemenea, Gazprom a livrat gaze naturale către Republica Moldova pentru luna decembrie, cu 56,5 % mai puțin din volumul total agreat, reieșind din volumul de gaze naturale coordonat de SA „Moldovagaz” și SAP „Gazprom” pentru luna decembrie conform contractului de furnizare a gazelor naturale (189 milioane m³ – malul drept și 217 milioane m³ – malul stâng).


Ieri, 3 ianuarie, Comisia pentru Situații Excepțional a luat decizia ca SA „Moldovagaz” să fie scutită de răspundere contravențională și penalități  pentru nerespectarea prevederilor legale de plata drepturilor de import aferente gazului natural transportat pe parcursul lunilor aprilie – octombrie 2022.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Știri pentru tine