Unitățile de schimb valutar vor fi obligate să-și conecteze camerele de supraveghere pe parcursul zilei de muncă și să păstreze înregistrările

curs valutar
Foto:Sursă: Wise

Cuantumul amenzii care ar putea fi aplicat caselor de schimb valutar sau hotelurilor care admit încălcări ale legislației valutare a fost majorat de la 25 000 lei la 100 000 lei.

Proiectul de modificare a Legii cu privire la Banca Națională a Moldovei și a Legii privind reglementarea valutară a fost aprobat în cea de-a doua lectură. Actul a fost elaborat în vederea realizării prevederilor Planului național de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova — Uniunea Europeană.

Actul legislativ prevede stabilirea obligației unităților de schimb valutar să înregistreze fiecare operațiune de schimb valutar în numerar cu persoane fizice la momentul efectuării acesteia în formularele documentelor stabilite de BNM. Nu vor fi admise divergențe între valoarea operațiunilor înregistrate și soldurile de mijloace bănești circulante, deținute în interiorul unității de schimb valutar.

Este stipulată necesitatea prezentării de către casele de schimb valutar a cazierelor judiciare ale beneficiarilor efectivi ai entităților, consultarea de către BNM a Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor (SPCSB) și, după caz, a altor autorități publice competente din țară în vederea asigurării respectării cerințelor legale cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului.

Unitățile de schimb valutar vor fi obligate să conecteze supravegherea și înregistrarea video pe toată durata programului de lucru

Totodată, sunt introduse modificări care vor permite automatizarea procesului de licențiere a unităților de schimb valutar, dar și obligativitatea supravegherii și înregistrării video pe toată durata programului de lucru în regim real al timpului, precum și păstrarea acestor înregistrări în formă digitală cel puțin 15 zile calendaristice.

Proiectul de lege modifică normele care vizează luarea la evidență de către BNM a unor credite sau garanții primite de către rezidenți de la nerezidenți. În special, se diminuează plafonul de notificare la Banca Națională a creditelor primite de rezidenți de la nerezidenți de la 50 000 euro la 10 000 euro. Concomitent, se exclud prevederile ce țin de necesitatea notificării la BNM a garanțiilor emise de către garantul nerezident la tranzacția de bază între doi rezidenți.

Proiectul de lege instituie dreptul băncilor licențiate de a acorda credite în valută străină rezidenților în scopul rambursării creditelor obținute în valută străină de la băncile licențiate.

Elaborarea proiectului a fost condiționată de necesitatea consolidării procesului de licențiere și supraveghere a participanților pieței valutare din Republica Moldova — unităților de schimb valutar, a administratorilor, acționarilor sau asociaților caselor de schimb valutar și hotelurilor, beneficiarilor efectivi ai acestora. Odată cu adoptarea legii, BNM, în calitate de autoritate de supraveghere, va dispune de instrumente legale pentru a asigura o supraveghere adecvată a activității unităților de schimb valutar.

Taguri: #Parlament2022
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine