(video) Teza de licență. Cum ar putea arăta parcul industrial „TRACOM” în viziunea Iuliei Piliughina, absolventă UTM

viber_image_2022-12-22_15-28-16-068

Tezele de licență ale studenților din Moldova continuă să surprindă prin pragmatism și utilitate practică cu potențial real de implementare. Una dintre acestea este teza Iuliei Piliughina, absolventă a Facultății Urbanism și Arhitectură, programul de studii Planificarea urbană și regională.

Proiectul de absolvire numit „Reconversia zonei industriale a uzinei «TRACOM» din Chișinău” reprezintă un plan urbanistic zonal elaborat pentru teritoriul limitat de străzile Mihai Viteazul, Columna, Henri Coandă, Ion Creangă și de râul Bâc. Planul urbanistic zonal propune utilizarea mai eficientă a teritoriului industrial, bazându-se pe analiza SWAT, precum și pe reglementările de urbanism existente și pe actualul Plan Urbanistic General al municipiului Chișinău. Soluțiile oferite de Iulia pentru reconversia parcului industrial sunt următoarele:
# modificarea zonei funcționale existente;
# crearea unei compoziții spațiale deschise care va permite conectarea teritoriului parcului industrial cu zonele din împrejurimi;
# organizarea de căi de acces, de zone pietonale și pentru biciclete pe teritoriul parcului industrial „TRACOM” și legătura lor cu mijloacele de transport public și planificat al zonei (strada Mesager, Piața Dimitrie Cantemir);
# organizarea unor măsuri de îmbunătățire a teritoriului parcului industrial pentru sporirea calității mediului urban;
# reconstrucția fostei uzine de tractoare cu schimbarea funcției inițiale a clădirii.

Reconstrucția implică adăugarea mai multor etaje în interiorul clădirii existente, ceea ce va permite
să găzduiască birouri IT și de industrii creative, săli de clasă, spații de expoziție, cafenele, spații comerciale și de parcare în noul complex multifuncțional. Furnizarea infrastructurii atât fizice, cât și sociale va crea condiții pentru interacțiunea profesioniștilor din diferite industrii, formarea tinerilor și schimbul de experiență, precum și pentru apariția de noi oportunități și centre de agrement pentru populația urbană.

Iulia menționează că s-a inspirat din alte modele de reconversie de peste hotare și evidențiază faptul că teritoriul ar trebui să fie accesibil pentru toată lumea. „În zona asta, cetățenii fac shopping, lucrează, adică există un flux de oameni care pot folosi acest teritoriu în calitate de scuar, alee, spațiu de tranzit pentru acces la transportul public. Pe lângă faptul că trebuie să ținem cont de impactul în raport cu natura, trebuie să luăm în considerare și interesele cetățenilor și a businessurilor care trebuie să se dezvolte.”


Echipa #diez continuă seria de materiale despre tezele de licență inovatoare ale tinerilor care pun în valoare potențialul de transformare a Moldovei în diverse domenii precum farmaceutica, ingineria, arte plastice și robotica. În acest context, îți recomandăm să explorezi lucrările studenților noștri în această rubrică.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine